Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola plodnosti tla
  • 15.09.2017. 12:00

Kontrolirajte plodnost tla uz plaćanje 20% cijene

Umjesto pune cijene od 390 kuna po uzorku, obiteljska poljoprivredne gospodarstva na području Brodsko-posavske županije mogu to obaviti za 76 kuna, što je 20 posto cijene. Uz uzimanje uzoraka na terenu i njihove analize Regionalni centar za biotehnološka istraživanja Brodsko-posavske županije daje i preporuke gnojidbe.

  • 1.511
  • 70
  • 0

Na temelju ugovora koji su potpisali Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o i Brodsko-posavska županija uskoro će na terenu početi provedba Projekta "Kontrola plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima" na području te županije.

"Projekt se provodi radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, s ciljem optimizacije gnojidbe i postizanja visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti, uz smanjenje ekološkog opterećenja okoliša", kaže Ana Marija Botica, ravnateljica Regionalnog centra BioTech, dodajući da je lani otvoren laboratorij za analizu tla.

Projekt se provodi na području svih općina Brodsko-posavske županije. Kroz njega će se raditi osnovna kemijska analiza tla s pH u vodi i KCL, sadržaj humusa, lakopristupačni fosfor (P) i kalij (K), sadržaj karbonata i hidrolitička kiselost. Djelatnici Centra obavit će na terenu uzimanje uzoraka tla i preporučiti gnojidbu prema izlaznim parametrima za konvencionalnu poljoprivredu.

Jedan uzorak analize tla stoji 390 kuna

Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović ističe da jedan uzorak analize tla stoji 390 kuna, a korisnici od toga plaćaju samo 76 kuna, jer Županija taj posao uzimanja uzoraka, analize i preporuke gnojidbe sufinancira sa 50, a općine sa 30 posto.

"To je samo jedna od ukupno 16 mjera kojima naša županija pomaže poljoprivrednicima. Ove godine za financijsku pomoć analize tla osigurano je 100 tisuća kuna, a ako bude veće zanimanje poljoprivrednika, osigurat ćemo još novca u rebalansu županijskaog proračuna", kaže pročelnik Burazović.

Dodaje da je analizu tla važno obaviti jer su troškovi osnovne gnojidbe najviši input u sjetvi, primjerice u ratarskoj proizvodnji na tu važnu agromjeru otpada oko 60 posto ulaganja i jako ju je bitno racionalizirati, a to se može upravo na temelju podataka o prisutnosti osnovnih elemenata, humusa i preporuka gnojidbe.

Načelnici općina Cernik i Dragalić Vitomir Žakić i Zvonko Karlik pozdravljaju ovaj projekt i kažu da i njihove jedinice lokalne samouprave izdvajanjem određenih iznosa žele pomoći poljoprivrednicima da što racionalnije gnoje svoje površine.

Željko Trnka iz Dragalića ističe da njihova dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva obrađuju 150 hektara zemlje te da su prijavili sve površine za uzimanje uzoraka tla. I on kaže da je to dobar potez, jer se samo na uređenim, dobro obrađenim tlima, uz odgovarajuću gnojidbu mogu postići visoki prinosi u poljoprivredi. No, problem je, ističe, što njihova dva OPG-a, kao i mnoga druga u Slavoniji, imaju dosta površina koje dobivaju u zakup na pet godina, nisu sigurni do kada će ih raditi i onda se teže odlučuju za maksimalna ulaganja u uređenje takvih zemljišta.


Tagovi

Regionalni centar Kontrola plodnosti tla Ana marija Botica BioTech Analiza tla Željko Burazović Vitomir Žakić Zvonko Karlik Željko Trnka Visoki prinosi. .


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]