Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija u poljoprivredi
  • 03.03.2020. 15:00

Kontrola EU potpora? Digitalna tehnologija ne nadzire samo stanje usjeva nego i prevarante

Potpore se dodjeljuju prema posebnim kriterijima, no, poljoprivrednici ponekad skrivaju određene podatke od agencije za plaćanje. Satelitski snimci mogu ponuditi rješenje ovome problemu.

Foto: Depositphotos/stocktributor
  • 3.211
  • 245
  • 0

Visoka tehnologija nije prisutna samo u razvojnoj fazi poljoprivrednog sektora nego se i kontrola cjelokupne Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) razvija zahvaljujući jačanju algoritama. 

Sateliti i algoritmi za praćenje onoga što se događa na poljima

Naime, oko 59 milijardi eura dodijeljenih poljoprivrednicima često je predmet prijevara, što agencije za plaćanja pokušavaju smanjiti, navodi euractiv. Potpore se dodjeljuju prema posebnim kriterijima, no poljoprivrednici ponekad skrivaju određene podatke. Satelitski snimci mogu ponuditi rješenje ovome problemu. 

Uskoro nadzor svih obradivih površina, nema aktivnosti - nema ni potpore

U suradnji s Europskom svemirskom agencijom, dva satelita pružaju trajne i precizne slike poljoprivrednih parcela, s preciznim informacijama koje uključuju vrstu usjeva i točnu veličinu parcele.

U pogledu nadgledanja poljoprivrednih aktivnosti na kojima se primjenjuje ZPP, Italija, Španjolska i Belgija ih već koriste kako bi utvrdile koriste li poljoprivrednici potpore za uređenije poljoprivredne površine, za što je namijenjeno gotovo 80% potpora.

Prema Europskom revizorskom sudu, ovo je premali broj zemalja. No, Komisija još nije potvrdila metodologije drugih država članica koje žele koristiti satelitske podatke.

Francuska primjenjuje digitalnu tehnologiju za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje

U svakom slučaju, visoka tehnologija postaje sve značajnija u svijetu poljoprivrede, a inovacije posljednjih godina postupno evoluiraju rad na poljima i farmama. "Danas imamo traktore koji gotovo ne trebaju vozače", kaže Stéphane Marcel, iz francuske poljoprivredne zadruge InVivo, zadužen za digitalnu tehnologiju. Oprema za navođenje, upotreba satelita za geografsko lociranje, ali i pametni telefoni, dronovi, sastavni su dio svakodnevnog života poljoprivrednika.

Pomoću tehnologije otkrili dvije bolesti rajčice s 99% točnosti

U Francuskoj su agronomska istraživanja, koja su državna tijela oduvijek podržavala, preusmjerena na ono što je poznato kao "agri-tech", odnosno primjena novih digitalnih tehnologija s namjerom ubrzanog poboljšanja učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje.

Udruga La Ferme Digitale, smještena u pariškom predgrađu, radi na 45 projekata koji pokušavaju uspostaviti digitalnu tehnologiju na farmama. Njezini ciljevi uključuju razvoj organskih gnojiva ili osmišljavanje softvera za podršku. Također, gotovo 250 francuskih startup tvrtki fokusira se na poljoprivredni sektor, a zadruga InVivo, koja okuplja 3.000 tvrtki, razvija sve širi spektar tehnoloških proizvoda i usluga.

Precizna poljoprivreda kao rješenje za primjenu pesticida

Na primjer, grupa Smag softver pokriva 10 milijuna hektara poljoprivrednog teritorija Francuske. Softver poljoprivrednicima omogućuje pristup podacima na njihovim pametnim telefonima, uključujući vremenske prilike, optimalne datume zaštite bilja, vrijeme sjetve, planove gnojidbe i usklađenost s propisima. On je također prisutan i u stočarstvu, uglavnom zbog složenosti veterinarskog upravljanja.

Precizna poljoprivreda uključuje mapiranje i praćenje geoloških i ostalih podataka koji su potrebni za biljnu proizvodnju. Stoga tvrtka Be Api predlaže precizno kartografiranje zemljišta te, u skladu s razinama plodnosti i ekspozicije unutar iste parcele, različite tretmane poput povećanja ili smanjenja broja sjemena, vode, dušika, herbicida itd. Precizna poljoprivreda se naročito vidi kao rješenje za pesticide jer omogućava prilagodbu i smanjenje njihove primjene.


Tagovi

Francuska Tehnologija Digitalna tehnologija Softver Algoritmi Tehnologija u poljoprivredi Potpore Nadzor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled