Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 01.05.2014. 14:15

Kontinuiran priljev novca iz poljoprivrednih fondova

U prva 3 mjeseca ove godine Hrvatska je putem APPRRR povukla 710 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi. Uz ovakav trend kontinuiranog rasta, velika je vjerojatnost da će Hrvatska u 2014. povući milijardu kuna iz poljoprivrednih fondova.

Foto: depositphotos.com
  • 281
  • 38
  • 0

APPRRR je nedavno zaprimila preko 50.000 zahtjeva za izravna plaćanja, a još je dva tjedna ostalo do krajnjeg roka podnošenja zahtjeva, 15. svibnja 2014. Poljoprivrednicima u tome pomažu i Savjetodavne službe, djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja i Hrvatske poljoprivredne agencije na više od 60 lokacija u zemlji. Zahtjev se popunjava elektronski, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se papirnato, osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji. Agencija za plaćanja zaprimila je i nešto manje od 4.000 zahtjeva za prijenos prava na plaćanja. Naime, poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju) imali su mogućnost prijenosa prava na plaćanja do 28. travnja, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.

Za preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda zatraženo 76 mil. kuna potpore

Na posljednjem natječaju za IPARD mjeru 103, koja se odnosi preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda s ciljem podizanja konkurentnosti na EU tržištu, Agencija za plaćanja zaprimila je 12 projekata vrijednosti ulaganja od 152 milijuna kuna, s traženom potporom od 76 milijuna kuna. Prema vrijednosti projekata, ovo je drugi najbolji odaziv poljoprivrednika na IPARD natječaj za ovu mjeru. Na posljednjem natječaju za IPARD mjeru 101, koja se odnosi na ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, Agencija za plaćanja zaprimila je 94 projekta ukupne vrijednosti ulaganja od 266.652.933,01 kuna (34,84 milijuna eura) i traženom potporom od 141.769.059,79 kuna (18,5 milijuna eura).

Do sada je Agencija isplatila ukupno 123 milijuna kuna za 97 završenih projekata poljoprivrednih gospodarstva u ovoj mjeri. Uz ovakav trend, kontinuiranog rasta korištenja poljoprivrednih fondova u zadnje dvije godine, velika je vjerojatnost da će Hrvatska putem Agencije za plaćanja u 2014. godini povući milijardu kuna iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Najveća isplata iz EU fondova u povijesti

U prva 3 mjeseca ove godine Hrvatska je putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju povukla 710 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, kao povrat sredstava za izravna plaćanja poljoprivrednicima u ovoj godini. Uz ova već isplaćena sredstva, ove godine se planira isplatiti i oko 205 milijuna kuna EU sredstava za projekte iz IPARD programa, kojim će se nastaviti uspješno podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. Za 2014. godinu predviđeno je i dodatnih 90 milijuna kuna iz „vinske omotnice“ za već pristigle projekte hrvatskih vinara i vinogradara.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

IPARD Fondovi Mjera 101 Mjera 103 APPRRR Agencija za plaćanja Povlačenje sredstava Projekti Ruralni razvoj AGRONET Izravna plaćanja Zahtjevi Interes poljoprivrednika Prijenos prava na plaćanja Zemljište Vinska omotnica


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]