Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko Kvarner
  • 14.12.2015. 17:35

Konferencija o klimi - prvi korak solarnim farmama

Kako ćemo provesti u djelo zaključke klimatske konferencije u Parizu? Neke prijedloge donosi i Udruga Eko Kvarner.

Foto: abakus-solar.us
  • 279
  • 34
  • 0

Udruga Eko Kvarner i eksperti iz Hrvatskog panela za klimatske promjene smatraju da je s prihvaćanjem (ipak nepotpunog i nedovoljnog) završnog dokumenta COP-a 21 (konferencije o klimatskim promjenama u Parizu) tek započet dugotrajan i mukotrpan proces spašavanja klime na planetu od pogubnog utjecaja čovječanstva koje s nepotrebnim i nerazumnim korištenjem fosilnih goriva (isključivo u interesu mega profita naftnih i ugljenarskih lobija) nepovratno uništava (za sada) jedino stanište ljudske vrste, planet Zemlju.

Deseci tisuća radnih mjesta u pogonima za obnovljive izvore energije

"Smatramo da je pravi posao tek pred nama (i kao pojedincima, i kao ekspertima i aktivistima, i kao lokalnim zajednicama) jer tek sada predstoji neizbježna obaveza da se započne i što prije završi tranzicija u postfosilno društvo planskom i sustavnom tranzicijom u prvo dominantno, a onda i potpuno korištenje obnovljivih izvora energije (koju su već odavno uspješno započele mnoge razvijene zemlje) pri čemu se mogu (u Hrvatskoj) otvoriti deseci tisuća novih radnih mjesta i reindustrijalizirati hrvatsko gospodarstvo (kao što su to već uspješno učinile mnoge zemlje, kao SAD i Njemačka) te dobit iz energetskog sektora decentralizirati i distribuirati građanima (i gospodarstvu).

Postići cilj kroz energetske zadruge po uzoru na Krk

Zbog svega navedenog, pozivamo buduću Vladu Republike Hrvatske da prihvati izazov i napravi RH znanstvenim i organizacijskim, a nakon toga i industrijskim liderom regije, pa i Mediterana, jer za to postoje svi potrebni preduvjeti, korištenjem prenamjene ostataka ostataka nekada moćne hrvatske industrije, uz pomoć (u regiji sve prisutnije) znanosti s hrvatskih sveučilišta i organiziranjem energetskih zadruga, kao što su već postojeće na Krku i u Kaštelima. Isto tako, kao što je otok Krk već izradio strategiju sustavne tranzicije u energetski nezavisan i CO2 neutralan otok i ostali dijelovi Hrvatske mogu (veoma uspješno) krenuti tim putem, koji će nesumnjivo trajati desetljećima."

Stručna riječ iskusnih projektanata

Za to je prije svega potrebno da se (buduća) Vlada RH okrene prema vrhunskim ekspertima s naših sveučilišta koji već godinama uspješno realiziraju projekte iz domene obnovljivih izvora energije diljem svijeta, a ne da kao do sada sluša isključivo dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva i eksperte koji su već desetljećima aktivni isključivo u domeni fosilnih goriva (i koji nikada neće napustiti tu paradigmu) čime se Hrvatska (i ne samo u energetskom smislu) vraća u 19. stoljeće, kako smatraju.

"U kontekstu toga moramo još jednom napomenuti da smatramo krajnje bizarnim i ciničnim da je bivši premijer Zoran Milanović na otvaranju konferencije u Parizu govorio o borbi protiv klimatskih promjena, kada se njegova vlada cijeli svoj mandat borila za izgradnju novih termoelektrana na ugljen i bušenje nafte u Jadranu, sustavno gušeći snažnije korištenje obnovljivih izvora energije", govore.

Foto: abakus-solar.us


Tagovi

Eko Kvarner COP21 Klimatska konferencija Obnovljivi izvori energije SAD Njemačka Projekti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]