Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA
  • 02.06.2018. 12:00

Koncept ciljane gnojidbe: od analize tla do posebno kreiranog mineralnog gnojiva prema potrebama kulture!

RWA Hrvatska je pokrenula projekt koncept ciljane gnojidbe s ciljem optimaliziranja troškova gnojidbe, a da se pritom ne utječe na smanjenje prinosa, već dapače, da biljka dobije sve ono što joj je potrebno u vegetacijskoj godini!

Foto: Bigstockphoto/Stockr
  • 1.746
  • 140
  • 0

Intenzivna poljoprivredna proizvodnja zahtijeva vrlo precizno planiranje i uvid u sve čimbenike koji utječu na rezultat našeg rada, što jednostavno znači: veći prinos sa što manjim troškovima po jedinici površine. Mineralna gnojiva sudjeluju u velikom postotku u ukupnim troškovima poljoprivredne proizvodnje, koji često premašuju i 50% svih troškova repromaterijala.  Kako bi smo što bolje optimalizirali odnos uloženog i dobivenog, bitno je voditi računa o svakom čimbeniku koji sudjeluje u procesu poljoprivredne proizvodnje, a na koji možemo sami utjecati. Jedan od tih čimbenika je svakako pravilna gnojidba.

RWA Hrvatska je pokrenula projekt koncept ciljane gnojidbe s ciljem optimaliziranja troškova gnojidbe, a da se pritom ne utječe na smanjenje prinosa, već dapače, da biljka dobije sve ono što joj je potrebno u vegetacijskoj godini, uzimajući u obzir potrebe biljke kao i rezerve pristupačnih hranjiva u tlu. Da bi se Koncept ciljane gnojidbe uspješno proveo potrebna su tri koraka koja su bitna za uspjeh.

1. Uzimanje uzoraka tla i njegova analiza

Za ciljanu gnojidbu potrebno je imati točne informacije o sastavu hranjivih tvari u tlu. Pomoću uzimanja uzoraka tla može se brzo, povoljno i pouzdano odrediti hranjive tvari u tlu. Uzorci se uzimaju na obradivoj površini i s travnatih površina na 30 cm, a u vinogradima na 60 cm dubine. Za analizu je potrebno uzeti nekoliko uzoraka koje se potom analiziraju u ovlaštenom laboratoriju. S pomoću specijalnog vozila kojim raspolaže RWA Hrvatska, a koje je opremljeno sondom, u vrlo kratkom vremenu, u mogućnosti su uzeti veći broj uzoraka po jednoj od propisanih metoda, napraviti prosječne reprezenativane uzorake te ih predati na analizu. U dogovoru s Vama, omogućuju dolazak vozila na Vašu njivu, voćnjak, vinograd te uzorkuju Vaše tlo, a sve kako bi smo u daljnjim koracima znali s kakvim potencijalnim rezervama u tlu raspolažu. Prilikom analize određuje se u pravilu i pH tla, što je vrlo bitan čimbenik kada govorimo o pristupačnosti hranjiva biljci.

sc
Specijalno vozilo RWA Hrvatska za uzimanje uzoraka tla

2. Plan sjetve

Da bi pristupili pravilnom kreiranju ciljane gnojidbe, vrlo bitan je plan sjetve na Vašim njivama. Svaka kultura ima različite zahtjeve prema hranjivima te je stoga bitno gnojidbu prilagoditi zahtjevima biljke i uskladiti s postojećim rezervama u tlu. U razgovoru sa stručnjacima, vrlo je važno da zajednički pristupite ovom koraku, kako bi vaši rezultati s konceptom ciljane gnojidbe dali vrhunske rezultate.

3. Priprema - miješanje gnojiva

Posljednji korak ovog koncepta je kreiranje mješavine hranjiva prema svim rezultatima koje imamo. Na osnovu analize tla, saznanja koju kulturu ćemo sijati, u RWA pogonu pomoću posebnog programa kreirat će mineralno gnojivo upravo prema potrebama Vaše kulture koja će biti zasijana na Vašoj njivi. Na taj način osigurali ste biljci dovoljno hranjiva za njezin razvoj, stvorili preduvjete za maksimalan prinos, a pritom uštedjeli na troškovima, ne razbacujući trud, novac i vrijeme.

cds
Miješanje gnojiva prema rezultatima analize

Prednosti ciljane gnojidbe

Iz svega navedenoga, jasno proizlazi da su prednosti primjene koncepta ciljane gnojidbe višestruke:

  • finacijska ušteda - izbjegava se pretjerana ili nedovoljna gnojidba, što u oba slučaja rezultira financijskim gubitkom
  • ekološki pristup - ne baca se nepotrebno gnojivo niti zagađuje zemlja i okoliš
  • stvaraju se preduvjeti za optimalne prinose
sxs
RWA pogon u Koriji kod Virovitice

Naša mješaona mineralnih gnojiva nalazi se na našoj lokaciji u Koriji kod Virovitice. Ovo je prvi takav pogon u Republici Hrvatskoj, a u budućnosti planiraju izgraditi još nekoliko ovakvih mješaona u Hrvatskoj.

Za više informacija o konceptu ciljane gnojidbe, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

RWA Hrvatska Mješaona Ciljana gnojidba Repromaterijal Gnojivo Korija Analiza tla Plan sjetve


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.