Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Retkovcima
  • 01.08.2013.

Konačno zajednički interes seljačkih udruga?

Prema riječima predsjednika HPK Matije Brlošića, poljoprivrednici su i dalje za razgovore i dogovore s Vladom i ministarstvima poljoprivrede i financija, ali i to ima svoje granice

  • 1.003
  • 236
  • 0

Seljačke udruge s područja Slavonije i Baranje, po svemu sudeći, vrlo brzo oformiti će zajednički stožer kako bi se jedinstveno suprostavili daljenjem propadanju hrvatskog sela i poljoprivrednika. Prvi poticaj za formiranje jedinstvenog stožera seljačkih udruga potekao je s danas održanog sastanka predstavnika dijela seljačkih udruga i Odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u Retkovcima, a već sutra o njemu bi se trebalo raspravljati na istovjetnom sastanku koji će se održati u Novoj Gradiški, s udrugama s toga područja.

"Dosta nam je svega. Ovako više ne ide. Ili ćemo se boriti ili možemo dići ruke od svega i svi skupa propasti. Želimo konačno objediniti sve naše udruge kako bi zajednički nastupili prema Vladi i Ministarstvu poljoprovrede u borbi za preživljavanje, koje je za hrvatskog poljoprivrednika svakim danom sve neizvjesnije. Stanje je kritično i dalje se više ovako ne može", kategoričan je bio predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac.

Prema njegovim riječima, po svemu sudeći poljoprivrednicima ne preostaje ništa drugo nego se ponovno "dići" u prosvjede koji međutim ovoga puta, kako je kazao, moraju poslati jasnu poruku državnim vlastima da je poljoprivrednicima dosta štednje na način da se oduzima samo njima i samo njih kažnjava. Ukoliko dođe do prosvjeda oni će biti nenajavljeni i njihovo mjesto kao i vrijeme održavanja javnosti će ostati nepoznati do samog početka prosvjeda", kazao je Pokrovac.

Prema riječima predsjednika HPK Matije Brlošića, seljaci su i dalje za razgovore i dogovore s Vladom i ministarstvima poljoprivrede i financija, ali i to ima svoje granice. "Pisali smo u nekoliko navrata premijeru ali odgovora od njega dobili nismo. Za njega izgleda problemi u poljoprivredi ne postoje", rekao je Brlošić. "Potpore su u ovoj godini umanjene za gotovo milijardu kuna i tome kao da kraja nema. Jesmo za pregovore i dogovore ali ne unedogled", kazao je Brlošić navodeći kako su poljoprivrednici u zadnje dvije godine po osnovnu neisplate poticaja i kapitalnih investcija ostali uskraćeni za oko 2 milijarde kuna.

"Ministar će reći da plaća stare dugove ali činjenica je da novih investicija nema. Bojimo se slijedeće godine i novoga proračuna. Kažu da novca nema. Međutim, vidimo da se državni proračun ne smanjuje nego se povećava što znači da nije istina da novaca nema nego su jednostavno novci oduzeti od poljoprivrede i dani nekome drugome", navodi Brlošić dodajući kako kao predsjednik HPK podržava ujedinjene seljačkih udruga.

Sastanku u Retkovcima nazočni su bili i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo te predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonimir Pipić.


Tagovi

Seljačke udruge Prosvjedi Hrvatska poljoprivredna komora Novac Potpore Kapitalne investicije Matija Brlošić Antun Laslo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]