• Žene na selu
  • 28.09.2016. 16:30

Koliko žene sudjeluju u ruralnom razvoju?

Žene na selu često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29% ih je nositeljica OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 4.139
  • 206
  • 0

"Moramo ohrabriti žene i potaknuti daljnji razvoj ruralnih područja i snažniju implementaciju postojećeg zakonodavstva. Instrumenti postoje, ali se neki od njih ne koriste, a participacija žena u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja je niska", zaključila je to hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir govoreći o ulozi, položaju i mogućnostima koje imaju žene na ruralnim područjima.

Petir pojašnjava kako niti jedna država članica nije do sada uspostavila tematski subprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Žene malo sudjeluju u ruralnom razvoju

"Od ukupnog broja onih koji sudjeluju u treninzima ponuđenim poljoprivrednom, šumarskom i sektoru proizvodnje hrane, svega 28% su žene. Za modernizaciju farmi i investicije, od ukupnog broja onih koji su povukli sredstva, samo 19% su žene. U mjerama diverzifikacije ekonomije u ruralnom području i kreiranja poslova, od ukupnog broja onih koji su povukli novac, 38% su žene", iznijela je Petir zabrinjavajuće, ali stvarne brojke.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj u ponedjeljak 27. rujna 2016. godine, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez predstavile su izvješće "Žene i njihova uloga u ruralnim područjima" na kojemu zajedno rade - Petir ispred Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova, a Senra Rodriguez ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Žene su ključni dio ruralne obitelji

Petir je pojasnila kako žene u ruralnim područjima brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane.

Nadalje, kako je istaknula zastupnica Petir, žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj.

Na temelju tih konzultacija, Petir ističe kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini - 41% ljudi koji žive na ruralnom prostoru nisu nikada koristili internet.

Samo 29% žena su nositeljice OPG-ova

Žene na selu često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29% žena nositeljice su OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a ruralne žene u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Petir je istaknula kako ona i Rodriguez žele stvoriti pozitivno izvješće koje će biti fokusirano na Europsku uniju te koje će dati jasne preporuke što je potrebno poduzeti kako bi se položaj žena u ruralnom području unaprijedio.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Tagovi

Žene Selo Petir


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."