Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijave prijevara
  • 17.08.2014. 14:45

Koliko su česte prijevare u EU poljoprivredi?

Prema godišnjem Izvještaju Europske komisije o zaštiti financijskih interesa EU, gledajući u cijelini, prijevare u poljoprivredi predstavljaju manje od 0,2 posto svih EU fondova u 2013. godini, a šteta je 248 milijuna eura.

Foto: depositphotos.com
  • 424
  • 62
  • 0

Europska komisija je 17. srpnja 2014. godine objavila Godišnje izvješće o zaštiti financijskih interesa Europske unije – borba protiv prijevara 2013., koje je podiglo uzbunu zbog nepravilnosti u trošenju EU sredstava.

Ne prijavljuju svi jednako predano

Izvještaj je pokazao da su države članice pokazale različite krajnosti kada je u pitanju izvještavanje o nepravilnostima trošenja sredstava EU fondova namijenjenih poljoprivredi i regionalnoj politici. I tako, dok je Italija "prerevna" u tom izvještavanju, postoje i oni koji teško da će prijaviti bilo kakvu prijevaru.

Gledajući u cjelini, štete od prijevara u poljoprivredi predstavljaju manje od 0,2 % svih sredstava EU fondova u 2013. godini te su oštetile proračun EU za 248 milijuna eura, što je ipak pad u usporedbi sa iznosom od 315 milijuna iz 2012. godine. Smanjuje se i ukupni iznos prijevare u prihodima, pa je sa 77,6 milijuna koliko je iznosio prošle godine, ove godine pao na 61 milijun eura.

Upozorenje nemarnim članicama

Europska Komisija je upozorila države članice da pojačaju svoja nastojanja u sprečavanju, otkrivanju i prijavi prijevara koje utječu na distribuciju sredstava iz EU fondova jer odgovornost za otkrivanje prijevara jednaka je na svim članicama, samo neke ne čine dovoljno po tom pitanju.

Primjerice, Irska je izvijestila kako u 2013. godini nema niti jedan slučaj prijevare, a Nizozemska i Luxemburg su za istu godinu prijavili tek jedan slučaj. Ostale zemlje poput Belgije, Hrvatske, Litve, Mađarske, Finske i Švedske Komisiji su prijavile samo dvije nepravilnosti. Francuska je prijavila 15 slučajeva u poljoprivrednim fondovima, a samo jedan za fondove kohezijske politike, što predstavlja 37,5 % EU proračuna za razdoblje 2014 - 2020. Komisija je poručila Francuskoj, Španjolskoj, Irskoj, Mađarskoj, Danskoj i Nizozemskoj da poboljšaju otkrivanje prijevara u fondovima kohezijske politike koji idu siromašnijim regijama EU. Po pitanju otkrivanja prijevara u poljoprivrednim fondovima upozoreni su Litva, Nizozemska, Portugal i Finska.

Ima i onih koji "prerevno" prijavljuju prevare

Italija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Danska i Grčaka školski su primjer tužibaba jer prijavljuju između 55 i 302 slučaja nepravilnosti. U smislu financijskih iznosa, najvišu razinu prijevare bilježe Italija, Rumunjska i Poljska.

Prema Izvještaju, razina prijevara u talijanskoj poljoprivredi dijelom se može objasniti i "prerevnim" prijavljivanjem lažnih klasifikacija. Općenito govoreći, u nepravilnostima koje članice prijavljuju, vrlo su rijetki slučajevi korupcije. U 2013. godini samo su tri prijavljena slučaja uključivala korupciju i to u Češkoj, Latviji i Nizozemskoj.

Algirdas Šemeta, povjerenik EU za oporezivanje, statistiku, reviziju i borbu protiv prijevara istaknuo je, "U posljednjih pet godina Komisija je borbu protiv prijevara podigla na višu razinu. Naša obveza da zaštitimo novac građana od prevaranata jasna je iz novih ambicioznih pravila, incijativa i okvira koje smo si postavili. Sada je na državama članicama da budu učinkovitije u provođenju. Trebaju pojačati prevenciju, otkrivanje i procesuiranje onih koji pokušavaju prevariti EU proračun."

Izvor: EurActiv.com, Foto: depositphotos.com


Tagovi

Europska komisjija Financijski interesi Prijevara Nepravilnosti Poljoprivreda Regionalna politika Prevare u prihodima Matteo Renzi Korupcija Algirdas Šemeta EU proračun