• Blagdanska košarica
  • 02.01.2018. 12:00

Koliko smo i na što potrošili za blagdane?

Što se sve našlo ispod bora pokazuje istraživanje HGK.

Foto: Pixabay/vivienviv
  • 190
  • 12
  • 0

Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke o blagdanskoj potrošnji. Kako navode u priopćenju, prvi rezultati potrošnje u prosincu pokazuju da je, prema fiskaliziranim računima, blagdanska potrošnja iznosila oko 13,5 milijardi kuna, a što se sve našlo ispod bora pokazuje istraživanje HGK.

Najveći broj ispitanika na blagdanske je darove potrošio između 100 i 500 kuna (39%), a slijede ih oni koji su ove godine izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%). Gornju granicu od 1.000 kuna premašilo je tek 9%, dok je manje od 100 kuna ili ništa potrošilo 21% ispitanika. Bez obzira na raspoloživi budžet, 86% ispitanika dar je najčešće namijenilo članu obitelji i voljenoj osobi (54%).

"Gotovo 40% ispitanika ovih blagdana ispod bora ostavilo je igračke, a uz igračke kupovala se i kozmetika (37%), zatim obuća i odjeća (36%) te delikatesni prehrambeni proizvodi (25%). Preko 16% ispitanika odabralo je neki ukrasni predmet, dok je elektroniku i uređaje poklonilo 13% ispitanika. Najveći broj ispitanika koji je odabrao elektroniku blagdanski budžet potrošio je na mobitele i popratnu opremu, gotovo 40%. U kategoriji igračaka prednjače društvene igre, puzzle i slagalice s 30%, dok je u slučaju kozmetičkih proizvoda najčešći odabir bio proizvod za njegu tijela i lica (41%) ili parfem (30%)", navode iz HGK,

Istraživanje je provedeno na 1.300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca ove godine online putem. Cilj istraživanja, kažu, bio je steći uvid u sadržaj ovogodišnje blagdanske košarice s obzirom na iznose i kategorije proizvoda kupljenih kao blagdanski dar.

"Povećana blagdanska potrošnja posljedica je porasta životnog standarda, što je vidljivo i po porastu plaća od 4% do 5%, porastu zaposlenosti od otprilike 2%, porastu prometa u trgovini na malo od otprilike 4% do 5% i u konačnici po rastu BDP-a," rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, komentirajući istraživanje Hrvatske gospodarske komore o sadržaju ovogodišnje povećane blagdanske košarice, zaključuju u priopćenju.

Foto: Pixabay/vivienviv0


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

HGK Blagdanska košarica Istraživanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi