Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 11.06.2022. 09:00

Koliko pesticida po hektaru koristi Hrvatska?

Hrvatska jedina uz Španjolsku na području EU provodi nepesticidnu SIT tehniku suzbijanja štetnika, napominju iz HAPIH-a.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 442
  • 132
  • 0

Hrvatska koristi upola manje pesticida po hektaru, točnije 1,04 kg/ha, dok prosjek Europske unije iznosi 2,05 kg/ha, podaci su Eurostata, stoji u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Kako navode, navedeno je rezultat kontinuiranog rada Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, s ciljem povećanja konkurentnosti naše proizvodnje uz održivo korištenje resursa, a u skladu s ciljevima Strategije "Više od farme". 

Kažu i da novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, koji je stupio na snagu u travnju ove godine, donosi poboljšanja i jasne, stroge kriterije prilikom uporabe sredstava za zaštitu bilja.

"Primjerice, njime su uvedene striktne obveze korisnicima s ciljem zaštite pčela i divljih oprašivača, kao i prilikom primjene pesticida na javnim zelenim površinama", napominju. 

Također, Ministarstvo već niz godina provodi i financira mjere kojima se unaprjeđuje okolišna održivost poljoprivredne proizvodnje. Agencija je uljučena u dijalog sa svim dionicima u svrhu promicanja ciljeva europskog Zelenog plana pa tako i održive uporabe pesticida. 

EU ima jedan od najstrožih sustava 

Podsjećaju da Europska unija ima i jedan od najstrožih sustava za odobravanje i kontrolu pesticida na svijetu, a samim time i RH. U prilog navedenom ide i činjenica da se smanjuje broj kemijskih aktivnih tvari odobrenih na EU razini, dok raste broj aktivnih tvari niskog rizika.

Posljednjih se godina povećala i kompleksnost ocjene dokumentacije i procjene rizika za potrebe registracije sredstava za zaštitu bilja, jednako kao i broj studija koje je potrebno dostaviti kako bi se dokazala sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja. To je dovelo do zabrane ili neproduljivanja odobrenja primjene brojnih aktivnih tvari, a samim time i sredstava za zaštitu bilja.

Kako pojašnjavaju, prije odobrenja aktivnih tvari na EU razini, kao i prije stavljanja sredstva za zaštitu bilja na tržište bilo koje države članice, provodi se postupak odobravanja čiji je sastavni dio ocjena dokumentacije i procjena rizika kojom se mora dokazati visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja, kao i okoliša, pri čemu se posebna pozornost posvećuje zaštiti ranjivih skupina stanovništva, uključujući trudnice, dojenčad i djecu. 

"Prema tome, pri provedbi aktivnosti iz Strategije "Od polja do stola“ potreban je uravnotežen pristup uzimajući u obzir ekonomsku, društvenu i ekološku dimenziju poljoprivredno-prehrambenih sustava i prehrambenu sigurnost stanovništva", naglašavaju. 

Hrvatska, navode dalje, jedina uz Španjolsku na području EU provodi nepesticidnu SIT tehniku suzbijanja štetnika. Sterile Insect Technique, podsjećaju, biološka je mjera suzbijanja štetnog organizma agruma sredozemne voćne muhe, koja se u dolini rijeke Neretve, kontinuirano provodi od travnja 2010. godine.

"Ova tehnika je kao mjera suzbijanja prihvatljivija za okoliš te se može smatrati jednom od  postupanja u skladu s odredbama europskog Zelenog plana", opisuju dodajući da se njeme smanjuje primjena kemijskih mjera suzbijanja, kao i prirodna populacija navedenog štetnog organizma, a samim time i štete na agrumima, uključujući mandarinu kao jednu od strateški najznačajnijih kultura na razini zemlje.

SIT tehnika 

Navedeni program u Hrvatskoj nalazi se na čelu među primjerima uspješnog programa nepesticidnog suzbijanja uz Španjolsku, Izrael i Južnoafričku Republiku. Tome, kažu, svjedoči i činjenica kako su u dolini Neretve održani i treninzi FAO/IAEA za 12 država članica, s predavačima iz Južnoafričke Republike, Izraela, Austrije, Španjolske, Meksika, Mauricijusa i Hrvatske te su doktorandi iz više država boravili mjesec dana na programu u Opuzenu.

"Program provedbe SIT tehnike predstavlja drugi ovakav program na području Europe, a o kompleksnosti provedbe u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije svjedoči činjenica da niti zemlje u kojima je u velikoj mjeri razvijena proizvodnja agruma nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja", zaključuje u priopćenju dr.sc. Zdravka Sever, voditeljica HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja. 


Tagovi

Pesticidi Pesticidi Zakon Štetnici HAPIH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SINJSKA ALKA: Zavirili smo u sobu u kojoj majka brižno oblači sina alkara u vitešku odoru.