Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 13.08.2022. 18:00

Koliko je vremena potrebno da zemlja upije vodu?

Jednostavan eksperiment pokazuje razlog nastanka poplava i bujica nakon obilnih padalina. Kolika je važnost biljnog pokrivača?

Foto: Depositphotos/fotoall
  • 1.004
  • 134
  • 0

Isušeno tlo teško se natapa vodom, upravo zato jaka kiša nakon suše može dovesti do iznenadnih poplava. U jednostavnom eksperimentu dr.sc. Rob Thompson pokazao je koliko je vremena potrebno da zemlja upije vodu. On je u vrtu testirao tri različita travnata područja i vrijeme koje je potrebno da ona upiju vodu. 

Kako je naveo u videu, objavljenom na YouTubeu, vlažnoj travi potrebno je devet sekundi, neznatno navlaženoj 52, a isušenoj (kakva je većina ove godine) činilo se da će trebati najmanje 15 minuta, no kako kaže "postalo mu je dosadno" čekati.

Mnogo je ljudi koji prihvaćaju rezultate ovog eksperimenta, ali i onih koji ga kritiziraju. U periodu suše padaline olakšavaju situaciju i vraćaju život na zahvaćena područja. 

Vegetacijski pokrivač sprječava poplave?

Problem se može javiti zbog pojave nevremena i jakog pljuska u kratkom periodu. Suha zemlja nije u stanju apsorbirati toliku količinu vode, koja otječe u rijeke i kanale. Ispire se s površine, a vrlo malo se upija.

Potrebna je blaga kiša koja dugotrajno pada i lagano natapa zemlju.

U eksperimentu je prikazan problem infiltracije, nesposobnosti vode da uđe u osušen supstrat. Ona otječe i na drugom mjestu pravi poplave, uništava oranice i uzrokuje gubitak plodnosti. Površine koje nisu prekrivene vegetacijom ili je ona sasušena ili izgorjela u požaru su izložene snažnim bujicama.

Jake kapi kiše razbijaju površinske agregate i zatvaraju pore što dovodi do stvaranja pokoričnog sloja koji je kao tampon po kome se bujice kreću.

Pogledajte eksperiment dr Thompsona:


Tagovi

Usvajanje vode Suša Istraživanje Poplave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)