Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativa herbicidima
  • 27.03.2022. 15:00

Koliko je učinkovit uređaj za električno uništavanje korova?

Francuski znanstvenici od 2018. rade na ispitivanju električnih uređaja za suzbijanje korova. Rezultati su zanimljivi

Foto: YouTube/Printscreen
  • 828
  • 50
  • 0

Konačna zabrana glifosata je moguća, a kontrola korova uz pomoć električne energije smatra se odličnom alternativom. 

Ova metoda je zanimljiva mnogim poljoprivrednim proizvođačima, posebno u ekološkoj poljoprivredi, prenosi Agrarheute

Suzbijanje korova u tri brzine

Francuski Institut du Végétal (Arvalis) testirao je ovakvu vrstu kontrole od 2018. godine, a fokus je na efikasnosti u suzbijanju korova koji raste u međurednom prostoru uzgajanih usjeva.

Testiranje je provedeno u blizini Metza, a Xpower uređaj je radio sa Zassoovim Electroherb procesom.

Lako podešavanje

Korov je tretiran pri brzinama od 2 km/h, 4 km/h i 7 km/h, a kontrolna površina je tretirana glifosatom zbog usporedbe. Znanstvenici su nakon 37 dana utvrdiliučinkovitost, vidljive razlike zabilježene su među različitim kulturama.

Odlična primjena u repici

Primjena glifosata u jesenskom suzbijanju korova u usjevu uljane repice bila je djelotvorna samo 45 posto, a električni je tretman uspio u skoro 100 posto slučajeva pri svim brzinama. Efikasnost glifosata u proljetnom usjevu graška bila je 85 posto dok je električni tretman uništio preko 90 posto korovskih biljaka.

Sa žitaricama je situacija bila drugačija. Primjena glifosata se pokazala učinkovitijom, dok je električni uređaj u najboljem slučaju postigao 20 posto koristi. Tretiranje elektro uređajima u proljeće nije imalo nikakvog efekta kada su u pitanju višegodišnji travnjaci.

Jesenski tretman se pokazao boljim, barem u travno-djetelinskim smjesama i čistoj crvenoj djetelini gdje je više od 80 posto korova uništeno.

Bitna je brzina

Suzbijanje korovskih biljaka obavlja električni napon koji ide kroz biljke i zemljište te tako oštećuje njihove stanice zbog čega dolazi do sušenja. Rezultat ovisi o biljnoj vrsti, raspoloživoj biomasi, gustoći biljaka i vlažnosti. U suhim uvjetima neophodan je oprez, jer uvijek postoji opasnost od požara.

Veća efikasnost kod sporijeg kretanja

Testovi pokazuju da su manje brzine znatno efikasnije, a najviše koristi ima od one od 2 km/h, jer su biljke duže izložene električnom naboju.

Istraživači su kombinirali električni proces s malčerom i valjkom. Pokazalo se da valjanje nije povećalo učinkovitost, dok je malčer djelovao na bolji rezultat u suzbijanju korova.

Prednosti i nedostaci postupka

Ispitivanjem je utvrđeno da je tretiranje električnom energijom učinkovitije kod širokolisnog korova. Na tretmane će negativno djelovati velika količina biomase, odnosno veća zakorovljenost. Vlažnost zemljišta također djeluje na rezultate. Na sušem zemljištu oni su bolji, kao i kada je zelena masa korova vlažna (zbog rose).

Veliki nedostatak je mala radna brzina te mali radni zahvat od tri metra. Osim toga, radi se o tehnologiji koja je znatno skuplja od primjene glifosata ili obrade zemljišta i do 250 eura/ha.

Pozitivno je što nije bilo negativnih učinaka na život u zemljištu na tretiranim parcelama, a tu se prvenstveno misli na gliste i mikrobnu biomasu, nema štetnih rezidua i negativnog efekta na oprašivače.

Kako stroj izgleda u radu, pogledajte u videu: 


Tagovi

Xpower Suzbijanje korova Glifosat Električna energija Alternativa herbicidima Zakorovljenost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Windows 72 | #RuralFoto #selo