Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Oprašivanje
 • 02.04.2024. 07:30

Kojih 5 namirnica ne bi postojale bez oprašivača? Kako zaštititi pčele i druge insekte?

Pčele, ali i mnogi drugi insekti su od neprocjenjive važnosti za biljke, a bez njihovog oprašivanja pojedine vrste hrane ne bi uopće postojale. Koje su to i na koje načine možemo zaštititi oprašivače?

Foto: Depositphotos/zakob337
 • 208
 • 38
 • 0

Bez pčela, bumbara pa i moljaca te drugih kukaca cijeli ekosustav bi bio poremećen.

Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke mnogih biljaka, omogućuje izmjenu njihovog genetskog materijala, a važno je i za sigurnost i opskrbu hranom jer 75 posto poljoprivrednih proizvoda i usjeva treba oprašivače.

U Hrvatskoj ima oko 725 vrsta divljih pčela, u Europi više od 2.000, a na svijetu više od 20.000 vrsta.

5 namirnica koje ne bi postojale bez oprašivanja

 1. Kruške i jabuke - voćnjak kruške treba dvostruko veću pčelinju koloniju za oplodnju od ostalih voćaka. Pčele igraju aktivnu ulogu u unutrašnjosti cvijeta, u oprašivanju između prašnika i plodnih dijelova. O njima ovisi i jabuka. 
 2. Jagode - iako su jagode sposobne za samooprašivanje, a oprašivanje vjetrom pridonosi oplodnji cvijeta, rad pčela je također neophodan za rast sočnih i slatkih jagoda. Izumiranjem oprašivača, one ne bi potpuno nestale, ali bi se prinos plantaža drastično smanjio što bi otežalo i poskupjelo dobivanje popularnog voća.
 3. Rajčice - poput jagoda, samooprašujuće su biljke, ali oprašivači su ti koji utječu na stvaranju zdrave i obilne berbe. Bez njih bi količina prinosa bila značajno niža, pa bismo bili prisiljeni smanjiti konzumaciju rajčica i njenog umaka, važnog sastojka salata i sendviča.
 4. Kava - oprašivanje bijelih ili ružičastih cvjetova grmova ili stabala kave uzgojenih u tropskim i suptropskim područjima uglavnom olakšavaju insekti, divlje pčele.
 5. Čokolada - oprašivanje insektima također je neophodno za biljku kakaa. I pčele i komarci pomažu oploditi biljku, a zrna kakaa razvijaju se iz oprašenih cvjetova. Dakle, bez oprašivača kakao i svi proizvodi koje od njega dobivamo, ne bi postojali.

Kako možemo zaštititi insekte oprašivače?

 • Posadite što više cvijeća i voćki. Ako nemate vrt, mali balkon ili čak prozorska daska može biti dobar način za sadnju biljaka pogodnih za njih.
 • Ostavite ili stvorite blatno i mokro područje u svom vrtu. Tako ćete osigurati materijal za insekte kojima je on potreban za izgradnju njihovih nastambi, a poslužit će im i kao izvor vode. Također, postavite im pojilice
 • Nemojte prečesto kositi travu. Za njihovu pašu su važni i stolisnik, maslačak, tratinčice, mrtva kopriva, crvena i bijela djetelina.
 • Izbjegavajte pesticide koji su toksični za pčele. Moguće je obrađivati zemlju bez takvih kemikalija, kako u malom tako i u velikom opsegu.
 • Ne koristite noćno svjetlo u svom vrtu. Svjetlosno onečišćenje također prijeti insektima oprašivačima. Osim toga, lako se može pretvoriti u zamku za njih.
 • Uvijek kupujte med i pčelinje proizvode od domaćih proizvođača, odnosno iz pouzdanog izvora. Na taj način je zajamčen kvalitetan, pravi proizvod, a istovremeno podržavamo opstanak pčelara i pčela.

Tagovi

Pčele Oprašivanje Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Voćarstvo Biljke Kako zaštititi oprašivače Nestanak pčela


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]