Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Bioplan
 • 06.07.2016. 12:00

Koji tip navodnjavanja je optimalan za vaše uvjete?

Saznajte koji su parametri najvažniji za određivanje tipa navodnjavanja koji odgovara vašim potrebama. U formi na kraju članka odgovorite na nekoliko pitanja i kontaktirat će vas stručnjaci tvrtke Bioplan sa savjetima o navodnjavanju!

 • 4.665
 • 227
 • 0

Svake godine svjedoci smo sve većih klimatskih promjena koje dovode do nepredvidivih vremenskih uvjeta sa predugim suhim i vrućim periodima bez dovoljno padalina.

U tim uvjetima dolazi do problema uspješnog uzgoja kultura koje su se do sada dobro mogle uzgajati i bez dodatnog navodnjavanja. Važno je zadržati svoje mjesto na tržištu što znači da poljoprivrednik ne može dozvoliti neuspješnu godinu, uzrokovanu gubitkom uroda izazvanog sušom.

Brz povrat investicije!

Srećom, navodnjavanje je danas vrlo dostupno jer se na tržištu nalazi čitava paleta proizvoda koji se prilagođuju svakom uvjetu i vrsti kulture. Samim time postaje i cjenovno prihvatljivo što omogućuje povrat investicije u vrlo kratkom razdoblju.

Budući da je kvalitetan sustav navodnjavanja složeni hidraulični proračun, najbolje je prepustiti stručnjacima da ga izdefiniraju jer jedino na taj način dobit će se optimalno rješenje, a ne pre ili podkapacitiran sustav koji neće u potpunosti zadovoljiti sve zadane parametre.

Koji su parametri za definiranje vrste navodnjavanja?

Stručnjaci iz tvrtke Bioplan donose vam informacije o parametrima potrebnima za definiranje koja vrsta navodnjavanja najviše odgovara vašim potrebama.

 • kultura: Koje su potrebe biljke za vodom, u kolikom obroku, koliko učestalo? Koja vrsta navodnjavanja najbolje odgovara biljci, odnosno na koji način biljka najbolje iskorištava vodu? Također, da li je potrebno uključiti fertirigaciju (dodavanje vodotopivih hraniva kroz sustav navodnjavanja)?
 • pedološki, klimatski i edafski uvjeti: Koji je tip tla, veličina i nagib terena, vremenski uvjeti?
 • dostupnost izvora vode i kvaliteta vode: Izvor vode može biti vodovod, bušotina ili neki otvoreni izvor vode kao što je rijeka ili voda stajaćica. Kvaliteta vode i njena količina osnovni su parametar kod definiranja sustava za navodnjvanje. O kvaliteti vode ovisi definiranje stupnja i vrste filtracije što iznosi bitan dio cijene ukupnog sustava navodnjavanja. Količina dostupne vode presudan je faktor za izradu proračuna kojim se definiraju promjeri cijevi koji će se korisiti u sustavu navodnjavanja kao i broj sekcija po kojem će sustav raditi.
 • dostupnost energije: Hoće li sustav raditi bez energije (na gravitaciji) ili je potrebna upotreba pumpi (električnih, dizelskih...)?

​Specifičnosti nasada ključne su za projektiranje sustava navodnjavanja

Danas su najučestalije i najraširenije metode navodnjavanja:

 • navodnjavanje kap na kap dugotrajnim crijevima - u voćnjacima i povrtnjacima
 • navodnjavanje kap na kap jednogodišnjim crijevima - u povrtnjacima
 • navodnjavanje rasprkivačima - u voćnjacima, kulturama u zaštićenim i na otvorenim površinama, ratarskim kulturama

Osim njih, sve više i više uspješno se implementiraju nove metode kao što su kap na kap, navodnjavanje krumpira, kukuruza, lucerne koje rezultiraju izvrsnom količinom i kvalitetom uroda.

Svaki nasad je specifičan na svoj način i prema tome je kod projektiranja i ugradnje sustava za navodnjavanje potrebno uzeti u obzir sve parametre čime se dolazi do najoptimalnijeg rješenja. Bioplan stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom dizajniraju i ugrađuju najbolja rješenja za sve vaše nasade.

Tvrtka Bioplan zastupnik je tvrtke Netafim, vodeće svjetske tvrtke u sustavima za navodnjavanje, u ponudi imaju široku paletu visokokvalitenih proizvoda koji omogućuju dugotrajnost i uspješnost navodnjavanja svakog usjeva.

U kratkom upitniku koji možete pronaći na dnu članka ispunite osnovne podatke o vašem gopodarstvu, a nakon toga kontaktirat će vas stručnjaci iz tvrtke Bioplan kako bi vas savjetovali koja vrsta navodnjavanja najviše odgovara vašim potrebama!


Tagovi

Navodnjavanje Kap na kap Rasprskivači Dugotrajne cijevi Netafim


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

586


Glasova: 208

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 35,5%

Glasova: 306

Šanse su im male. 52,2%

Glasova: 72

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I mi mali vinogradari, štujemo Sv. Vinka.. Tako smo ja i suprug obišli vinograd, zalili ga vinom, darovali kobasicom i špekom i napravili prvi rez.. Sad kako Bog da..!!