Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 25.10.2021. 10:30

Koji su to uvjeti za distribuciju i prodaju pesticida?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima distribucije i prodaje pesticida.

Foto: Depositphotos/fineart
  • 444
  • 53
  • 0

Pravilnik o uvjetima distribucije i prodaje presticida je u e-Savjetovanju, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Njime se, pojašnjavaju, propisuju opći i posebni uvjeti glede mjesta, objekata, prostorija, opreme za skladištenje i prodaju pesticida kao i uvjeti za skladištenje i prodaju, uvjeti za odgovornu osobu, savjetnika i distributera i njihove obveze, uvjeti kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost distribucije i/ili prodaje (distributeri).

Također, propisuju se uvjeti za upis i brisanje iz središnje evidencije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), način prikupljanja, vođenja i dostave podataka u središnju evidenciju FIS-a, sadržaj elektroničkog obrasca za upis u središnju evidenciju, rokovi za dostavu podataka za upis i izmjenu i dopunu podataka, obveze distributera upisanih u središnju evidenciju, način prikupljanja i vođenja zbirki podataka i evidencija, način dostave i rokovi u kojima se podaci trebaju dostaviti, sadržaj i rok dostave podataka o prodaji kao i postupanja s praznom ambalažom i opasnim otpadom do njihove predaje ovlaštenoj osobi, sukladno propisima kojima se uređuje gospodarenje otpadom te kriteriji za odobravanje upotrebe pesticida za profesionalnu primjenu i neprofesionalne korisnike.

Kako treba izgledati prostorija?

Kako stoji u Pravilniku, distributeri moraju imati na raspolaganju, ovisno o obimu i načinu poslovanja, odgovarajuće objekte, prostorije ili posebno uređene dijelove prostorija namijenjene za skladištenje, prodaju i izdavanje pesticida koje u pogledu lokacije, načina izgradnje, kvalitete zidova i podova, osvijetljenosti, prozračivanja, temperature i vlažnosti odgovaraju sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima.

Objekti, prostorije ili posebno uređeni dijelovi prostorija namijenjeni za skladištenje, prodaju i izdavanje se obvezno projektiraju na način da je osigurana zaštita od izravnih sunčevih zraka, atmosferskog taloga, plinova, para, topline i zamrzavanja.

Moraju biti izgrađeni od čvrstih materijala koji ne upijaju pesticide, kao što je beton, opeka, kamen, metal, keramika ili slični materijali uz nanošenje proizvoda za zaštitu površine odnosno premaza otpornog na kemikalije uz korištenje izolacijskih materijala radi smanjivanja toplinskih gubitaka i zaštite nosive konstrukcije od vanjskih vremenskih utjecaja i njihovih posljedica, a način izgradnje i materijali od kojih se izgrađuju unutarnje površine objekata moraju osigurati sigurnost pri radu te brzo i jednostavno čišćenje.

"Zidovi prostorija ili posebno uređenih dijelova prostorija moraju biti izrađeni od materijala koji su lako perivi i otporni na utjecaj pesticida, a ako su razvrstani i označeni kao eksplozivni, oksidirajući, vrlo lako zapaljivi, lako zapaljivi ili zapaljivi, zidovi moraju biti izgrađeni od nezapaljivog materijala radi sprječavanja širenja vatre", pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Vodovodne i kanalizacijske cijevi te električni i drugi vodovi koji prolaze kroz zidove objekta i prostorija te otvori na njima moraju biti nepropusno zatvoreni. 

Što se tiče temperature, vlage i osvijetljenosti u prostorijama ili posebno uređenim dijelovima prostorija u kojima se sredstva skladište i prodaju, oni moraju odgovarati uvjetima koji su navedeni na etiketi ili rješenju o registraciji i dozvoli pojedinog pesticida te u prostorijama mora biti osigurana umjetna rasvjeta te, gdje je potrebno, uređaji za grijanje i hlađenje prostorija radi postizanja odgovarajuće cirkulacije i ventilacije zraka, temperature te sprječavanja stvaranja vlage.

Uvjeti za skladištenje pesticida

Pesticidi se moraju skladištiti u originalnoj ambalaži i u skladu s uvjetima navedenima na etiketi pojedinog, odnosno u skladu s uvjetima koje su naveli njihovi proizvođači.

Nadalje, moraju biti sigurno i pregledno složeni po namjenama, na način da je pristup do njih lagan i moguć u svakom trenutku, a u prostorijama za skladištenje mora na vidnom mjestu biti istaknuta shema rasporeda sredstava za zaštitu.

Ne smiju se skladištiti izravno na podu, a ako se ne skladište na policama, pakiranja  trebaju biti na određenim čvrstim nosačima/podlogama uzdignuti od poda za najmanje 10 cm. Također, mora se osigurati dovoljno prostora između pojedinih polica i/ili nosača/podloga s naslaganim pakiranjima radi olakšanog čišćenja prostorija, sigurnog i nesmetanog prenošenja spremnika, osiguranja slobodne cirkulacije zraka i omogućavanja prilaza u slučaju požara ili druge nezgode.

Specijalizirane prodavaonice

Vezano za specijalizirane prodavaonice, one moraju imati:

  • prostor za prodaju i izdavanje 
  • prostoriju za skladištenje odvojenu od prostora za prodaju i izdavanje, veličine ovisno o obimu prodaje ili, ovisno o obimu i načinu poslovanja, posebno uređen dio prostora za prodaju namijenjen za držanje pesticida
  • sanitarni čvor za zaposlenike koji sadrži prostor za umivanje i pranje ruku s tekućom hladnom i toplom vodom, tekućim sapunom i sušilicom za ruke ili brisačima za jednokratnu uporabu
  • garderobni ormar ili garderobnu prostoriju koja može biti zasebna ili u sklopu sanitarnog čvora.

"Sve prostorije moraju imati prirodno ili umjetno prozračivanje", naglašavaju u savjetovanju.

U pogledu stručne spreme, odgovorna osoba mora imati završen preddiplomski sveučilišni studij agronomske ili šumarske struke, preddiplomski i diplomski sveučilišni studij agronomske ili šumarske struke, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij agronomske ili šumarske struke, preddiplomski stručni studij agronomske ili šumarske struke ili preddiplomski i specijalistički diplomski stručni studij agronomske ili šumarske struke s najmanje 90 sati u području iz zaštite bilja položenih u okviru redovitog studija iz podstavka 1. – 5. ovoga stavka ili naknadno položenih na studiju u okviru cjeloživotnog obrazovanja ili drugog oblika nastave na visokom učilištu.

Više informacije o Pravilniku potražite ovdje

Upis u Središnju evidenciju Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva obvezan je za sve distributere neovisno o aktivnosti koje obavljaju te neovisno o ulozi ili ulogama koje imaju u sustavu distribucije i/ili prodaje pesticida.

Savjetovanje je otvoreno do 22. studenog ove godine. 


Tagovi

Pravilnik Pesticidi Distribucija Prodaja FIS E-Savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.