Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimski radovi
  • 05.01.2019. 16:30

Koje radove treba obaviti dok su usjevi i nasadi u zimskom mirovanju?

Period od prosinca do kraja ožujka je na prvi pogled razdoblje kad nema puno aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali to je i vrijeme kada treba provjeriti stanje usjeva i nasada. Što još preporučuju stručnjaci?

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 592
  • 62
  • 0

Period od prosinca do kraja ožujka je na prvi pogled razdoblje kad nema puno aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali to je i vrijeme kad poljoprivredni proizvođači trebaju provjeriti svoje njive i na njima usjeve, vidjeti u kakvom su stanju i je li potrebna prihrana ili zaštita, savjetuje stručnjak Milovan Ćućić.

Voćari moraju redovno obilaziti voćnjake i vinograde i provjeriti je li na njima sve u redu. Važna mjera u zaštiti bilja je zimski pregled na prisustvo štetnika i na osnovu njega se može jako dobro ocijeniti potencijal štetnika za novu sezonu. Voćari koji imaju vremena trebali bi ukloniti mumificirane plodove iz krošnji budući da su oni rezervoari biljnih bolesti za sljedeću vegetaciju. Na većim površinama voćari počinju rezidbu brzo po berbi kako bi stigli obaviti je što efikasnije i bolje. U vrijeme mirovanja prije početka vegetacije potrebno je obaviti i tretman plavim (modrim, crvenim) uljem.

Nabaviti repromaterijal, posjetiti zimske škole i predavanja

U voćnjacima i na poljima treba provjeriti sustave za navodnjavanje, prekontrolirati plastenike i staklenike i u slučaju većih padalina čistiti ih da ne bi došlo do oštećenja.

Koji se poljoprivredni poslovi obavljaju u siječnju?

U vremenu bez puno obaveza treba obaviti nabavku repromaterijala i skladištiti ga na imanju (u "mrtvoj sezoni" cijene nekih repromaterijala su i niže). Obavezno je obaviti provjeru, podmazivanje i remont mehanizacije kako bi spremni dočekali početak sezone.

Ako počinjemo obrađivati nove parcele, trebamo uzeti uzorke zemljišta za kontrolu plodnosti zemljišta i pripremiti parcele za novu sezonu. Kad se ne stigne zimska brazda pripremiti u jesenskom periodu, može se obaviti i oranje kad su tijekom zime povoljni uvjeti.

Konzervacija i skladištenje prskalica u zimskom periodu

Također, poljoprivredni proizvođači bi trebali posjetiti zimske škole, predavanja, tribine, radionice. Na tim aktivnostima koje obično provode savjetodavci, poljoprivrednici imaju priliku doći do novih saznanja, iskustava, informacija iz svih sektora poljoprivrede koja su neophodna da bi se održao korak s poljoprivrednim proizvođačima iz okruženja, pa i svijeta.


Tagovi

Zimsko mirovanje Voćnjak Usjevi Navodnjavanje Rezidba Predavanja Remont mehanizacije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?