Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 04.03.2024. 16:30

Koje EU države su najveći proizvođači svježeg voća i povrća?

Europska unija je veliki prozvođač svježeg voća i povrća. Donosimo informacije koje vrste su najviše uzgajane u 2022. te koje su zemlje vodeće u proizvodnji.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 435
  • 39
  • 0

Diljem Europske unije u 2022. godini ubrano je 59,8 milijuna tona svježeg voća i povrća koje je posađeno na 2 milijuna hektara zemljišta, objavio je Eurostat.

Tri najzastupljenije vrste povrća bile su: rajčice sa 15,4 mil. t, luk s količinom od 6,2 mil. t i mrkva u iznosu od 4,4 mil. t.

EU je 2022. proizvela 14,7 mil. t jabučastog voća (12,6 mil. t jabuka i 2,1 mil. t krušaka), 10,5 mil. t agruma, 6,3 mil. t koštuničavog voća (kao što su breskve, nektarine, marelice, trešnje i šljive), 2,6 mil. t suptropskog i tropskog voća (smokve, kivi, avokado i banane), 1,1 mil. t orašastih plodova i 0,7 mil. t bobičastog voća.

Vodeći proizvođači svježeg povrća

Proizvodnja određenog svježeg povrća koncentrirana je u pojedinim zemljama. Primjerice, Italija je 2022. imala udio od 40 % ubranih rajčica, a slijede Španjolska s 24 % i Portugal (9 %).   

Nizozemska je bila vodeći proizvođač luka, s gotovo četvrtinom (24 %) ubranog, Španjolska (20 %) i Francuska (12 %), dok su najveći proizvođači mrkve bili Njemačka (18 % ukupnog broja u EU), Francuska (15 %) i Poljska (14 %).

Tko prednjači u svježem voću?

Italija, Poljska, Španjolska i Francuska bili su glavni proizvođači voća, bobičastog voća i orašastih plodova (isključujući agrume, grožđe i jagode), iako su za određene vrste ostale države članice, također bile ključne.

Glavni proizvođači jabuka u EU bili su Poljska (34 %), Italija (18 %) i Francuska (14 %). 

Kad je riječ o breskvama, tri zemlje činile su više od 90 posto proizvodnje: Italija (34 %), Grčka (33 %) i Španjolska (24 %), a ostale zemlje doprinose samo s 9 %. 

Italija s 25, Nizozemska sa 17 posto te Belgija u količini od 17% bili su glavni proizvođači krušaka


Tagovi

Voće Povrće Proizvodnja voća Proizvodnja povrća Europska unija Vodeći proizvođači


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?