Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko prvenstvo u Rusiji
  • 14.07.2018. 14:50

Koja je veza između Zlatka Dalića i Ćire Blaževića? Najpoznatiji bh sirevi!

Zlatko Dalić, rođeni Livnjak koji je ovih dana ondje dobio svoju ulicu, nadmašio je svog sunarodnjaka i učitelja, legendarnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića, rođenog Travničanina.

Foto: Bigstockphoto
  • 1.387
  • 135
  • 0

O Zlatku Daliću, treneru naše nogometne reprezentacije koja je ušla u finale Svjetskog prvenstva u nogometu i sutra će (nedjelja) zaigrati utakmicu života protiv Francuske, samo je u posljednjih nekoliko sati ispisan niz članaka u mnogim svjetskim medijima. 

Zlatko Dalić, rođeni Livnjak i koji je ovih dana ondje dobio svoju ulicu, nadmašio je svog sunarodnjaka i učitelja, legendarnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića, rođenog Travničanina. Ova su dva trenera različitih karaktera pa je tako Ćiro u jednom intervjuu rekao kako je razlika između njega i Dalića ta što je on bio tiranin, a Dalić je pedagog. No, ono što im je zajedničko je njihova pristupačnost, iskrenost, upornost i predanost kod Dalića s dozom smirenosti i poniznosti, a kod Blaževića ekscentričnosti i pomalo oholosti. 

Dalića i Blaževića vežu i sirevi 

No, kao što sam na početku napisala, obojica velikih hrvatskih trenera dolaze iz Bosne i Hercegovine, a iz njihovih krajeva, Livna i Travnika, dolaze i dva najpoznatija bh prehrambena proizvoda - Livanjski sir i Travnički sir

Radi se o registriranim bosanskohercegovačkim autohtonim sirevima koji su po svojoj strukturi i konzistentnosti različiti, ali se oba sira izvorno prave od ovčjeg mlijeka. Pa, idemo redom. 

Livanjski sir jedan od najpoznatijih bh brendova

Livanjski sir se ubraja u najkarakterističnije vrste regionalnih sireva i jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih brendova poznat širom regije i svijeta i mogao bi biti prvi bh proizvod koji će biti zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, zaštitom oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane. 

Ovaj se cijenjeni sir počeo proizvoditi već u 19. stoljeću (1888. godine) u okolici Livna po uzoru na tehnologiju proizvodnje francuskog sira Gruyére na obiteljskim posjedima. Izvorno je tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, ali se danas proizvodi i od miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka, ali i od čistog kravljeg mlijeka. Zrije prosječno 60 do 66 dana u kontroliranim uvjetima. Miris sira je izrazit i svojstven kraškim sirevima. Punog je okusa i ugodan na nepcu, a kod starijih sireva pomalo i pikantan. Na presjeku se uočavaju okrugle, pravilno raspoređene rupice, srednje veličine. Proizvodi se na kompleksu Cincara i okolnih planina, te na kraškim poljima - Livanjskom, Glamočkom i Duvanjskom.

Livanjski sir prava je delikatesa (Foto: Facebook/Livanjski sir)

Livanjski je sir dobitnik i niza nagrada pa je tako krajem prošle godine na World Cheese Awards 2017-18, najprestižnijem događaju u svijetu sira livanjski sir osvojio pet nagrada, i to među 3.500 sireva iz cijelog svijeta. Naravno, nisu ovo jedine nagrade za ovu delikatesu koja ima puno potencijala u bh prehrambenoj proizvodnji. 

Trebamo se sjetiti još jedne fascinantne činjenice vezane uz Livanjski sir. Naime, ovaj je sir prije nešto više od godinu dana lansiran, ni manje ni više nego u svemir! S druge strane, tu je Travnički, odnosno Vlašićki sir koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri/sirutki. 

Tehniku spravljanja Travničkog sireva donijeli nomadi s istoka

Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i postalo ime Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina pa se danas vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije.

Travnički sir (Foto: Facebook/Vlašićki Travnički sir)

Sir se izvorno proizvodi od nepasteriziranog, svježeg ovčjeg mlijeka, odmah poslije muže. Radi se uglavnom na planini u sirarskim kolibama (katunima) i obično se na planini čuva 2-3 mjeseca da zrije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga uglavnom u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir. Međutim, vlašićki sir se pravi i od kravljeg mlijeka za one kojima je aroma ovčjeg mlijeka prejaka. 

Ključ je u siru? 

A kada su sirevi i Svjetsko prvenstvo u nogometu u pitanju, postoji tu još jedna veza. Naime, hrvatska se reprezentacija sutra susreće s francuskom reprezentacijom koja je u ovih nešto više od mjesec dana pojela više od 400 kilograma sira. Istina, ruskog. 

Francuski tim pojeo 400 kg ruskog sira! Zato pobjeđuju?

Dakle, ključ ulaska u finale Svjetskog prvenstva je u siru! 


Tagovi

Zlatko Dalić Miroslav Ćiro Blaževi Livanjski sir Travnički sir Vlašićki sir Livno Travnik Svjetsko nogometno prvenstvo Rusija 2018


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]