Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 02.03.2020. 07:30

Koja EU zemlja iz državnog budžeta najviše izdvaja za zaštitu okoliša?

Najveći udio izdataka za zaštitu okoliša je u Nizozemskoj. Hrvatska se, prema podacima Eurostata, našla u sredini poretka, s omjerom od 0,7%, što je nešto niže od EU prosjeka.

Foto: JumpStory
  • 372
  • 29
  • 0

U 2018. godini 27 država članica EU potrošilo je zajedno gotovo 106 milijardi eura za zaštitu okoliša, što predstavlja 1,7% ukupnih državnih izdataka. To je ekvivalent 0,8% BDP-a, objavio je Eurostat u svom izvješću.

Te je godine omjer izdataka za zaštitu okoliša i BDP-a varirao u državama članicama EU od 0,2% u Finskoj, 0,3% na Cipru i Litvi, 0,4% u Danskoj, Irskoj, Mađarskoj i Austriji i preko 1% na Malti (1,2%), Belgiji i Grčkoj (obje 1,3%). U Nizozemskoj je ovaj omjer najviši i on iznosi 1,4%, dok je europski prosjek 0,8%.

Kako je vidljivo iz grafa, Hrvatska se našla u sredini poretka, s omjerom od 0,7%, što je nešto niže od EU prosjeka.

LIFE - projekti za okoliš i klimatsku politiku

Kako bi ovaj postotak bio viši, Europska komisija je najavila ulaganje u iznosu od 101,2 milijuna eura za najnovije projekte u okviru programa za okoliš i klimatsku politiku LIFE. Naime, tim će se sredstvima poduprijeti 10 velikih projekata u području okoliša i klime u devet država članica i tako pomoći Europi u prijelazu na održivo gospodarstvo i klimatsku neutralnost.

Više od 100 milijuna eura za projekte promicanja zelene i klimatski neutralne Europe

Riječ je o projektima na Cipru, u Estoniji, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Latviji, Slovačkoj, Češkoj i Španjolskoj, stoji u priopćenju Europske komisije. Kako je rekao povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius, ovi će projekti pomoći u očuvanju prirode, poboljšaju kvalitete zraka i vode, kako bi gospodarstvo EU učinili zelenijim. Time će se poboljšati naša otpornost na klimatske promjene.

Veliki projekti bit će potpora Europskom zelenom planu i cilju EU-a da Europa do 2050. postane prvi svjetski klimatski neutralan kontinent.

Omjere izdataka za zaštitu okoliša i BDP-a država članica EU u 2018. godini možete pogledati u grafu:

sc
Izdaci vlada država članica EU za zaštitu okoliša (% od BDP-a) (Izvor: Eurostat)

Na zagađenje okoliša uvelike utječe i proizvodnja mesa, zbog koje je Koalicija organizacija koje se bave zdravljem, okolišem i zaštitom životinja (TAPP) pozvala Europski parlament na povećanje cijena tog proizvoda kako bi amortizirali visoke emisije stakleničkih plinova koje stvara stočarska industrija.

Čeka nas veća cijena mesa - mjera borbe protiv zagađenja okoliša?

Plan je povećati cijenu u Europskoj uniji kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš koju proizvodi uzgoj životinja za meso, uključujući emisije CO2 i gubitak biološke raznolikosti. U parlamentu kažu da će svi prihodi od povećanja cijene biti ponovno uloženi u očuvanje okoliša, a mogao bi se smanjiti porez na povrće i voće.

Porez na meso vjerojatno će biti uključen u predstojeći Europski zeleni dogovor (EU Green Deal), a hoće li zaživjeti, ostaje nam vidjeti.


Tagovi

Zaštita okoliša Hrvatska Nizozemska Finska Poljoprivreda i okoliš


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)