Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski bećarac
  • 28.09.2015. 18:45

Kobni stih bećarca težak 5.000 kuna?

Slavonski bećarac zvučni je simbol Slavonije, koji svojim smiješnim, satiričnim i lascivnim stihovima mami osmijehe na lica. No, nekima u policiji to i nije bilo toliko smiješno.

Foto: Damir Fraisberger
  • 4.600
  • 676
  • 0

"Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi...Što'j u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio", stihovi su bećarca s kojim se 24-godišnji Valpovčanin Branimir Čolaković zamjerio djelatnici policije na ovogodišnjem Ljetu valpovačkom.

Zbog toga ga je nedavno dočekao optužni prijedlog težak 5.000 kuna. Prijavila ga je policajka koja je osiguravala skup, a Branimir je osumnjičen za prekršaj iz Zakona o ravnopravnosti spolova.

Prekršen Zakon o ravnopravnosti spolova?

U razgovoru za medije Branimir je rekao kako mu nije bilo ni na kraj pameti kako će nekoga bećarac povrijediti te da nikada za takvu povredu nije čuo.

Zvučni simbol Slavonije smiješnim, satiričnim i lascivnim stihovima izvlači osmijehe na lica!

"Ima bećaraca za različite situacije. Ne možeš pjevati što i kada želiš. No, u ovoj situaciji, ne branim niti jednu stranu", kaže Dinko Glavaš, vokal poznatog Tamburaškog sastava Kas te učitelj i magistar glazbene pedagogije.

Dinko, koji se i sam vrlo često nađe u prilici zapjevati bećarac, kaže kako izbor i ubacivanje kojeg novog stiha ovisi o samoj situaciji, trenutku i okupljenima među kojima se nađe.

"Naravno da se nekada ubaci koji stih iznenada, ali prethodno moraš vidjeti ima li djece, jesu li oko tebe ljudi koje već poznaješ, procijeniti je li to vulgarno, prosto ili će nekoga povrijediti, sve ovisi kakav je stih i kakva je situacija", priča Dinko dodajući kako nekada i on lupi, pa ostane živ.

Slavonski bećarac rame uz rame meksičkom mariachiju

"No, nije se trebalo ovo dogoditi. Kada prolaziš u povorci, onda je sve veselo i opušteno, tako da stvarno ne znam na čiju bih stranu stao. Postoje agrumenti i za i protiv", kaže ovaj poznati Kasovac.

Slavonski bećarac zvučni je simbol Slavonije, reći će mnogi, koji svojim smiješnim, satiričnim i lascivnim stihovima želi izmamiti osmijehe na lica, a rado će ga se zapjevati i u Baranji, Srijemu, Bačkoj i Banatu. Slavonski bećarac se 2011. godine upisao i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine na kojoj se nalaze i kastavski lončari, Sinjska alka, fešta svetog Vlaha, ali, primjerice, i meksički mariachi.

Foto: Damir Fraisberger


Tagovi

Slavonija Bećarac TS Kas Dinko Glavaš Napjev Bačka Banat Prekršaj Stih Zakon o ravnopravnosti spolova


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!