Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 15.05.2021. 07:30
  • Danska

Klimatski porez imat će drastične posljedice za dansku poljoprivredu?

Danski porez od 161,40 eura po toni proizvedenog CO2 ugasit će oko 19.000 radnih mjesta u poljoprivredi i poskupjeti mlijeko, meso i povrće.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 416
  • 208
  • 0

Uvođenje većeg poreza na ugljikov dioksid (CO2) i stakleničke plinove dovelo bi do značajnog kolapsa proizvodnje mesa i mlijeka u Danskoj i imalo daljnje posljedice na potrošačke cijene i radna mjesta, pokazali su to izračuni stručnjaka tamošnjeg Ekonomskog vijeća za okoliš.

Međutim, oni se bez obzira na to i dalje zalažu za njegovo uvođenje i to u iznosu od 161,40 eura po toni proizvedenog CO2, piše top agrar. Naime, ova je država sebi postavila ciljeve zaštite klime smanjenjem ukupnih emisija stakleničkih plinova za 70 posto do 2030. i postati potpuno klimatski neutralna najkasnije do 2050. godine.

Pad proizvodnje, radnih mjesta i poskupljenje hrane

Ako se namet primijeni na ovoj razini, odbor očekuje smanjenje proizvodnje govedine za čak 37 posto, svinjetine za 23, a mlijeka 34 posto do 2030. godine u odnosu na dosadašnju razinu. 

Za poljoprivrednu proizvodnju u cjelini očekuje se pad od oko 22 posto. To bi značilo i veliki rast cijena za većinu poljoprivrednih proizvoda. Primjerice, mlijeko bi poskupjelo za 14 posto, govedina 17, a svinjsko meso za 9 posto. 

Danski bi potrošači morali plaćati znatno više i povrće, a doplata se procjenjuje na 14 posto trenutnih cijena. Osim toga, Vijeće je u ožujku priznalo i da bi ovaj namet tu zemlju mogao koštati 19.000 radnih mjesta. No, nadaju se da će to nadoknaditi novootvoreni poslovi vezani za sektor zaštite okoliša i uslužnih djelatnosti.

Do svega ovoga bi došlo zbog kolapsa proizvodnje i pada međunarodne konkurentnosti, a procjenjuje se da će BDP pasti za oko 0,15 posto.

"Najava poreza smanjila bi nesigurnost u vezi s budućim klimatskim politikama i tvrtke bi mogle s većom sigurnošću izvršiti potrebna zelena ulaganja", rekao je za Energy voice ekonomski savjetnik za okoliš, Lars Gårn Hansen.


Tagovi

Danska Klimatski porez CO2 Radna mjesta Poskupljenje hrane Niža proizvodnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]