Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orkanski vjetar
  • 14.11.2019. 11:50
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Kiša i orkanski vjetar poharali dolinu Neretve, traži se proglašenje elementarne nepogode

Velike štete nastale su na plastenicima, u povrtnjacima i voćnjacima, a strahuje se i da će preostale mandarine propasti zbog nemogućnosti branja...

Foto: Udruga "Neretvanska mladež"
  • 620
  • 162
  • 0

Zahtjev za izvidima i postupku proglašenja prirodne elementarne nepogode, poslala je udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" gradovima Opuzenu, Metkoviću, Ploče i općinama Slivno, Kula Norinska i Zažablje. 

"Posljednjih dva tjedna svjedoci smo iznimno loših vremenskih prilika s velikom količinom kiše i iznimno snažnim strujanjima južnih vjetrova. Od početka mjeseca prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u dolini Neretve palo je oko 200 mm kiše, a zabilježene su brzine udara juga 12. na 13. studeni od 138 km/h, što prema Beaufortovoj ljestvici predstavlja najviši 12. stupanj - orkan", stoji u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš. 

Kako dodaje, u protekla dva tjedna, tek su nekoliko dana proizvođači mandarina mogli iskoristiti za berbu. "Većina sorata nalazi se u fazi fiziološke zrelosti što samo po sebi ne daje trajnost proizvoda. Uz navedene klimatske uvjete, pretpostavljamo da će biti nemoguće ubrati mandarine normalne kondicije te da će preostale neubrane propasti. Također, velike štete nastale su na plastenicima, u povrtnjacima i voćnjacima drugih vrsta", naglašava Bjeliš. 

Voćnjaci su pod vodom

Udruga zahtijeva da nadležna tijela jedinica lokane samouprave, sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda koji kao prirodnu nepogodu smatra olujni i orkanski vjetar, naprave izvide i pokrenu postupak proglašenja priordne - elementarne nepogode za područje doline Neretve. 


Tagovi

Elementarna nepogoda Dolina Neretve Orkanski vjetar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)