Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.10.2008.

Kihanje burzi - viroza za proizvodnju hrane

  • 1.243
  • 60
  • 0

Piše: Damir RUKOVANJSKI

Poznato je da kada američke banke i burze kišu da viroza zahvati cijeli svijet. Kako će se drmanje na Wall streetu odraziti samo na najznačajnijiu agrarnu burzu, onu u Čikagu tek će se vidjeti. Ali posljedica će sigurno biti. A i malo prdrmavanje tržišta kukuruza u na čikaškoj burzi zdrmat će i nas i naše stočarstvo u beby pelenama.

Zbog globalne financijske krize novac se odlijeva sa robnih burzi rezultirajući u padu cijena. Nakon naftnih burzi, odljev se počeo osjećati i na burzama žita. Tako je cijena pšenice na burzi CBOT-u (to je službeni naziv čikaške burze) u SAD-u pala na najnižu razinu od listopada 2007. Na francuskoj burzi MATIF pšenica je pala ispod 170 eura po toni, a na Londonskom LIFFE-u na 106,50 funti po toni što su najniže vrijednosti u godinu dana.

Prosječna cijena živih odojaka na domaćem tržištu u 38. tj. ove godine iznosila je 14 kn/kg i viša je u odnosu na lanjske cijene za 31,33 posto. Kao i kod cijena živih svinja i cijene odojaka su i dalje u rasponima koji su uobičajeni za hrvatsko tržište, ali su cijene na gornjim granicama tog raspona. Odnos ponude i potražnje na području Hrvatske je različit. Veća potražnja uz nedostatak zabilježen je na području istočne Hrvatske iako intenzitet trgovanja nije velik, dok je veća ponuda od potražnje na ostalim područjima Hrvatske. Cijene su više nego lani i najčešće su u rasponu od 13 do 16 kn/kg ovisno o pasmini i kvaliteti javljaju iz hrvatskog Tržišno informacijskog sustava u poljoprivredi.

Na europskom tržištu u posljednjih sedam tjedana bilježimo kontinuirani rast otkupnih cijena odojaka. Cijene su također više nego lani i to u prosjeku za oko 34 posto. Prosječna otkupna cijena u Nizozemskoj za odojke od 23 kg u tjednu do 21.09.2008. godine iznosila je 32,5 eura, u Belgiji 33 eura za odojke mase 25 kg, u Danskoj 52,95 eura za odojke mase 30 kg, Španjolskoj 26 eura/20 kg te u Italiji 52,8 eura za odojke mase od 25 kg.

TISUP javlja i da je u EU zaustavljen rast cijena svinjskog mesa. Na europskom tržištu bilježimo i dalje rekordno visoke otkupne cijene svinjskog mesa. Bitno je napomenuti da cijene već duže vrijeme stagniraju. U razdoblju od rujna do kraja godine na EU tržištu uobičajeno je da cijene imaju padajući trend, uz postizanje najnižih cijena tijekom godine, tako da u narednom razdoblju očekujemo daljnju stagnaciju ili čak i pad cijena. U tjednu do 14. rujna 2008. godine prosječna otkupna cijena svinjskih trupova R3 klase u EU-27 iznosila je 174,20 eura/100 kg, što je u odnosu na prošlu godinu više za 19,39 %. Najviše prosječne otkupne cijene u EU u navedenom tjednu zabilježili smo u Španjolskoj 213,39 eura/100 kg te u Italiji 199,56 eura/100 kg, dok su najniže cijene bile u Danskoj 147,25 eura/100 kg te u Irskoj 159,97 eura/100kg. Hrvatske cijene svinjskih trupova preračunate iz cijene živih svinja više su u odnosu na prosječne otkupne cijene u EU za 19,56 %.

Dionice na Wall Streetu bilježe rast na početku današnjeg trgovanja. Indeks Dow Jones dobio je gotovo 200 bodova u prvih 30 minuta od otvaranja njujorške burze NYSE nakon jučerašnjeg rekordnog pada od 778 bodova ili sedam posto. Tako su glasile vijesti zadnjeg dana rujna. Teško će biti. A i američki kongres nije odlučio reagirati nekom spasonosnom injekcijom.
Zadnjeg dana devetog mjeseca u godini i burze diljem Azije zabilježile su oštar pad nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio vladin plan za sanaciju ugroženoga financijskog sektora sa 700 milijardi dolara. Neke od njih izgubile su i do 3 posto od svoje vrijednosti. Glavni japanski index Nikkei pao je za 4,1 posto odmah nakon otvaranja Tokijske burze. Hongkongški Hang Seng izgubio je 2.4% posto vrijednosti.

Središnje banke diljem svijeta ubrizgale su nove injekcije na tržišta novca u cilju revitalizacije paraliziranoga globalnog financijskog sustava. U odgovoru na svjetsku financijsku krizu proizašlu iz prošlogodišnjih previranja u SAD-u, američka središnja banka Fed je najavila povećanje valutnih aranžmana s ostalim središnjim bankama za 330 milijardi dolara kako bi se povećala likvidnost američke valute u globalnom financijskom sustavu. Europska bankovna federacija (EBF) nastojala je stišati nervozu koju je uzrokovao pad vrijednosti bankovnih dionica na tržištima, naglasivši da je europski bankovni sektor solidan a ušteđevina ulagača sigurna. Hrvatska Vlada optimistično tvrdi kako nema straha. Ali ako se samo podignu kamate za minimalnih 0,5 do 1,00 posto na kredite koje imaju naši poljoprivrednici za očekivati je teški stres koji će se svakako odraziti na cijenu hrane.

Vlada Republike Irske objavila je kako garantira za sve bankovne depozite u iduće dvije godine. Belgija, Francuska i Luksemburg dogovorile su se da će ubrizgati 6,4 milijardi eura (9,2 milijarde dolara) u posrnulu francusko-belgijsku banku Dexia. Talijanski odbor za financijsku stabilnost sastao se kako bi ponovno privremeno obustavio trgovinu dionicama najveće talijanske banke UniCredit zbog prekomjernih gubitaka.

Predstavnički dom američkog Kongresa nije prihvatio prijedlog zakona o sanaciji ugroženoga financijskog sektora vrijedan 700 milijardi dolara. Bijela kuća je razočarana ishodom glasovanja, tim više jer su upravo Bushevi stranački konzervativni zastupnici Kongresa bili najbrojniji glasači protiv njegova prijedloga o sanaciji.

Na glasovanju, koje je šokiralo tržište kapitala i svjetske burze, odbačen je plan sanacije financijskog sustava, za koji se vjerovalo da je jedino spasonosno rješenje. Ta je odluka prouzročila vrtoglav pad na američkim i svjetskim burzama. Vidno nezadovoljan rezultatima glasovanja Bush je najavio hitne konzultacije sa svojim suradnicima.

A obični Amerikanci su bijesni - svojoj vladi poručuju da je skandalozno da se od običnih ljudi traži da počiste nered na Wall Streetu. U međuvremenu, američka kriza poput lavine širi se svijetom. Nitko nije pošteđen.

Siromašne zemlje, koje su sve učinile kako bi imale dobru fiskalnu politiku i stabilno gospodarstvo, ne bi smjele plaćati pogreške američke financijske politke, koja sve više podsjeća na kockanje, istaknuo je Luiz Lula da Silva, predsjednik Brazila.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja