Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.11.2008.

Kazne za nekorištenje zemljišta

Vlada RH prihvatila je zakon kojim se uvode stroge kazne za one zemljoposjednike koji ne obrađuju svoju zemlju, a stanje na terenu nadgledat će poljski redar

  • 771
  • 38
  • 0

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnici koji će ga slijediti, uvest će instituciju poljskog redara - osobe koja će na razini općina i županija kontrolirati koliko se poljoprivrednog zemljišta obrađuje. Konkretno to znači da će poljski redar imati obvezu kontrolirati i dva puta godišnje podnijeti izvještaj Hrvatskoj agenciji za zemljište o površinama koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Taj bi izvještaj trebao biti i osnova za propisivanje kazni za one koji zemlju ne obrađuju. Novi zakon koji je Vlada prošli tjedan prihvatila, uvodi i kazne za nekorištenje zemljišta, a one se kreću do 15.000 kuna za fizičke i 30.000 kuna za pravne osobe.

Identifikacija zemljišta

Uvođenjem kazni želi se natjerati ljude da zemlju koju ne obrađuju daju u zakup kako bi se potaknulo okrupnjavanje poljoprivrede.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Krešimir Kuterovac kaže kako će poljski redar morati imati završenu najmanje srednju školu poljoprivrednog smjera, a za taj posao neće biti potrebno otvaranje novog radnog mjesta ako općina ili županija na raspolaganju već imaju kompetentnu osobu koja bi ovaj posao mogla obavljati.

- Posao poljskog redara bit će upravo identifikacija zemljišta koje se ne koristi kako bi ga se kroz mjere propisane zakonom ipak stavilo u funkciju poljoprivredne proizvodnje.

Slaba konkurencija

Na ovaj način do 2020. u funkciju bi se moglo staviti najmanje 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a prosječno bi obiteljsko gospodarstvo trebalo imati najmanje deset hektara koje obrađuje, čime bi se osigurala konkurentnost hrvatske poljoprivrede. Danas prosječno obiteljsko gospodarstvo obrađuje između 2,5 i pet hektara zemlje što je slaba osnova za suprotstavljanje europskom seljaku - poručio je Kuterovac.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje
Kravice u ispaši