Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Svinjokolja
  • 06.12.2018. 13:30

Kazne za kršenje pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja do 15.000 kuna!

Na pravila o dobrobiti životinja kao i obavezno testiranje mesa na trihinelu u jeku svinjokolje, upozorio je ministar Tolušić.

Foto: Pixabay/Jai79
  • 1.410
  • 118
  • 0

"Svinjokolja je naš običaj i svaka kuća ima svoj recept za najbolje kobase, krvavice, kulene, kulenove seke, čvarke. Da bi sve te delicije bile sigurne za upotrebu ne zaboravite da je obavezno testiranje na trihinelu. Uzmite stotinjak grama ošita i odnesite u najbližu veterinarsku organizaciju. Bolje spriječiti nego liječiti", poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić na stranicama Ministarstva poljoprivrede. 

Kako je dodao, zaštitili smo našu tradiciju bez obzira na stroge EU propise i neki su već napravili sve pripreme i planove, pozvali susjede, prijatelje, rodbinu i s veseljem čekaju taj naporan, ali veseo dan - dan svinjokolje.

"Ovim putem podsjećamo da je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja. Životinja se prije usmrćenja mora omamiti i ne smije osjetiti bol ili grubo postupanje. Kazne za kršenje propisanih odredbi za fizičke osobe iznose od 5 do 15 tisuća kuna", naglašavaju iz Ministarstva. 

Više o trihinelozi, ali i upute za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu, pronađite u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Svinjokolja Trihinela Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado tatina pomoćnica oko mladih konja 🐎🐎😃