Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja
  • 11.07.2013.

Katarski biznismeni zainteresirani za proizvodnju hrane u Hrvatskoj

Katarani pokazali interes za Hrvatsku

Foto: STOCK.xchng
  • 449
  • 26
  • 0

Katarski poduzetnici zainteresirani su za ulaganje u hrvatsku poljoprivredu, uvoz hrvatskih proizvoda i razvoj novih tehnologija. Hrvatski veleposlanik u toj arapskoj zemlji Tomislav Bošnjak održao je sastanak s Nasserom Mohammedom Al Hajrijem, predsjednikom kompanije Hassad Food, gdje su dogovorena četiri modela suradnje.

Kompanija želi ulagati u postojeće farme ili dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta na kojem bi proizvodnja bila posebno usmjerena na katarske potrebe. Pod time misle na uzgoj tune, proizvodnju govedine, teletine i ovčetine, peradi i uzgoj kukuruza i pšenice. Zatim, od hrvatskih proizvođača traže i postojeću proizvodnju rashlađene govedine, junetine i teletine, manje količine svjetske klase janjetine, smrznute i rashlađene peradi, razne vrste ribe i morskih plodova te sve vrste polutrajnih i trajnih salama, povrća i prerađene konzervirane hrane. Ulagat će se u zajednički razvoj novih tehnologija i izvoz postojećih tehnologija i krmiva.

Hrvatska poljoprivredna komora trenutačno prikuplja ponude i sastavlja Registar poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za ulaganja i izvoz.

"Prikupili smo nekoliko desetaka ponuda naših proizvođača, od jabučnog soka do goveđeg mesa, velikih i malih poljoprivrednika i prehrambenih tvrtki. Ponudu ćemo objediniti i predstaviti zainteresiranim kupcima i ulagačima iz Katara, koji u rujnu dolaze u Hrvatsku", rekao je Mato Brlošić, predsjednik HPK-a.

Tajana Radić, voditeljica odjela za regionalni razvoj HPK-a, kaže da je cilj njihove inicijative dolazak i dugoročni ostanak na arapskom tržištu preko Katara.

"Moramo steći povjerenje u kvalitetu i pouzdanost naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Zajedno s tim, naše proizvođače želimo udružiti kako bismo lakše i bolje ponudili svoje proizvode tako velikom tržištu", objašnjava Radić.

Inicijativu je pokrenula HPK u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim savezom zadruga i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Na web stranicama komore zainteresirani proizvođači i poduzetnici mogu pronaći obrazac za prijavu u registar kojim HPK objedinjava podatke o strukturi, količini i sektorskoj proizvodnji i o mogućnostima unapređenja i povećanja kapaciteta. U komori kažu da će taj registar koristiti ulagači i uvoznici iz drugih država.

Zbog specifičnosti trgovanja prehrambenim proizvodima na katarskom tržištu i u drugim arapskim zemljama, HPK u ovoj inicijativi surađuje s Centrom za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba, koji se bavi certificiranjem i promocijom proizvoda s oznakom 'halal'.

Autor: Kruno Kartus, Foto: STOCK.xchng


Izvori

tportal.hr


Tagovi

Katar Ulaganja Hrana Proizvodnja Tomislav Bošnjak Nasser Mohammed Al Hajrij Halal

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]