Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.01.2009.

Kasni isplata predanih usjeva

KRIZA ZAHVAĆA I POLJOPRIVREDNI SEKTOR

  • 564
  • 27
  • 0

Za poljoprivredni sektor se donedavno tvrdilo da će biti jedan od zadnjih koji će osjetiti posljedice globalne financijske krize. Međutim, to se vać sada pokazuje upravo suprotnim.

Mnogi poljoprivredni proizvođači tvrde kako im još uvijek, što je do sada za siječanj bilo neuobičajeno, nisu isplaćene neke lani predane poljoprivredne kulture, poput soje, suncokreta, kukuruza pa čak i pšenice, a prvi put i šećerna repa, bar što se tiče osječke šećerane Kandit Premijer. Neslužbeno doznajemo da je razlog neisplate šećerne repe kooperantima problem s dobivanjem kredita koje ta tvrtka ima i zbog koje je navodno otežano i ugovaranje nove proizvodnje za ovu godinu, za koju je planirano ugovoriti oko 11.000 hektara, od čega 9.000 u Hrvatskoj i oko 3.000 hektara u inozemstvu (Vojvodini i Mađarskoj). Međutim, Josip Pavić, predsjednik Uprave IPK Kandita, tvrtke koja se zajedno s osječkom šećeranom Kandit Premijer d.o.o. nalazi u sastavu IPK Kandit grupe, odbacuje tvrdnje da prvi dio za repu prvi put nije plaćen na vrijeme i prema ugovoru.

- Do sada smo - kaže Pavić - isplatili najveći dio dugovanja, oko 75 posto, prema kooperantima. S kojima, kako dodaje, imaju različite poslovne odnose. Pavić odbacuje i tvrdnje da šećerana ima problema s ugovaranjem nove proizvodnje, ističući da se ugovorene površine pod repom ne mogu precizirati čak ni kad započnu optimalni rokovi sjetve, odnosno sve do rokova u kojem je moguće obaviti i eventualno presijavanje repe. Ipak, u daljnjem razgovoru Josip Pavić dodaje kako je evidentno da je financijska kriza otežala poslovanje svim gospodarstvenicima, pa tako i osječkoj šećerani.

Banke uskratile kredite

- Većina banaka je u posljednje vrijeme sve svoje aktivnosti, pa tako i one vezane uz kredite, svela na minimum i mi se, vezano s tim, moramo brzo prestrojavati. Budući da Kandit Premijer i IPK Kandit već od ranije imaju jasno definiranu razvojnu strategiju te, između ostalog, i stoga jer šećer ima stabilnu potražnju, smatramo da ćemo se uspjeti "othrvati" ovoj krizi - kaže Josip Pavić, napominjući kako tvrtka nema ni problema s isplatom plaća.

Zdenka RUPČIĆ

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

571


Glasova: 29

Agrarna stranka 5,1%

Glasova: 83

Domovinski pokret i partneri 14,5%

Glasova: 158

HDZ i partneri 27,7%

Glasova: 5

Javno dobro 0,9%

Glasova: 31

Most i partneri 5,4%

Glasova: 38

Možemo 6,7%

Glasova: 21

Odlučnost i pravednost 3,7%

Glasova: 16

Republika i partneri 2,8%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 1,2%

Glasova: 123

SDP i partneri 21,5%

Glasova: 60

Nitko od navedenih 10,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?