Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 10.09.2015. 15:20

Karlovačkoj županiji 29 mil. KN za razminiranje

Na natječaj za razminiranje poljoprivrednih površina javilo se šest županija. Novac će biti odobren svima, a prva ga je dobila Karlovačka županija.

  • 103
  • 8
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je odluku o dodjeli sredstava za podmjeru 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima i to za operaciju 5.2.2. Razminiranje poljoprivrednog zemljišta.

Prvi korisnik je Karlovačka županija kojoj je odobrena potpora u iznosu od 28.937.530,60 kn za razminiranje poljoprivrednog zemljišta na njezinu području.

Čišćenje preostalih mina na karlovačkom području može početi

”Izdavanje prve odluke za ovu operaciju pokazuje volju i hrabrost Ministarstva poljoprivrede i svih naših pratećih agencija i djelatnika, koji su uložili ogroman napor da se maksimalno iskoriste sva sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ovom odlukom kreće proces čišćenja poljoprivrednog zemljišta od preostalih mina, čime ćemo dodatno dovesti u funkciju zemljišni potencijal širom Hrvatske i iskoristiti ga za poljoprivrednu proizvodnju”, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Potpora za razminiranje se dodjeljuju s ciljem obnove potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima, a predmet razminiranja može biti isključivo poljoprivredno zemljište i izravno povezana infrastruktura, kao što su poljski putovi na poljoprivrednom zemljištu, nasipi, sustavi odvodnje, terase, suhozidi i pejzažna obilježja.

Projekti svih šest prijavljenih županija bit će odobreni

“Na natječaj se javilo šest županija i zatražilo ukupno 221,3 milijuna kuna potpore. Svi prijavljeni projekti bit će odobreni. Sredstva javne potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela” poručuju iz agencije.

Podsjetimo, korisnici ove operacije su jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno županije. Prihvatljivi su troškovi pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina, a intenzitet potpore iznosi do 100 % ukupnih prihvatljivih troškova.


Tagovi

Agencija za plaćanja Podmjera 5.2. Operacija 5.2.2. Razminiranje poljoprivrednog zemljišta Karlovačka županija Ministarstvo poljoprivrede Europski poljoprivredni fond Tihomir Jakovina Nasipi Sustavi odvodnje Suhozidi Pejzašna obilježja Prihvat


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]