Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Projekti
 • 23.12.2008.

Kapitalna ulaganja - projekt

Tumačenje pojma ˝Projekt˝kod provedbe Pravilnika o provedbi kapitalnih ulaganja

 • 3.213
 • 151
 • 0

Prema Pravilniku o provedbi modela kapitalnih ulaganja u poljoprivredi i ribarstvu (NN, 66/08, 114/08), pod projektom se smatra investicijska aktivnost koja se provodi sukladno pojedinim Operativnim programima iz područja poljoprivrede:

I. Operativni program za razvoj svinjogojstva

Operativni program za razvoj govedarstva


Projekt
se određuje okvirom pravomoćne lokacijske ili građevinske dozvole ili drugom potrebnom dokumentacijom u skladu s Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (NN, 76/07) koji mora posjedovati investitor za gradnju farme. Takav projekt uključuje uz izgradnju objekta i njegovo opremanje te nabavku rasplodne stoke, kao i druge aktivnosti navedene u ovim Programima.

II. Operativni program za razvoj povrćarstva i cvjećarstvu

(Izmjena i dopuna Operativnog programa za razvoj povrćarstva - Operativni program za razvoj povrćarstva i cvjećarstva 2008. - 2012.)

1. Projektom se smatra podizanje staklenika i/ili plastenika s kompletnom opremom (grijanje, navodnjavanje, osvjetljenje, pokrovni materijal i dr.) u ukupnom iznosu većem od 750.000,00 kuna kad se objekti podižu na jednoj lokaciji, koja u proizvodnom, tehnološkom i logističkom smislu čini jednu cjelinu te investicija u podizanje novih plastenika ili staklenika od strane istog investitora na istoj lokaciji u istoj godini kada je odobren osnovni projekt od strane Središnjeg stručnog povjerenstva ili poseban projekt njihovog opremanja ako se provodi na istoj lokaciji i u istoj godini kada i osnovni projekt podizanja staklenika i/ili plastenika.

2. Projektom se smatra svaka pojedinačna investicija u povrćarstvo, cvjećarstvo i uzgoj ukrasnog bilja koja zbirno ili pojedinačno iznosi više od 1.200.000,00 kuna s namjenom kupnje poljoprivrednog zemljišta za uzgoj povrća, gljiva i jagoda, cvijeća i ukrasnog bilja, podizanja staklenika i plastenika, opremanja i rekonstrukcija staklenika i plastenika (navodnjavanje, grijanje, osvjetljenje i dr.), kupnje poljoprivredne mehanizacije i specijalnih rashladnih transportnih vozila, opreme za sustav za navodnjavanje, opreme za berbu, čišćenje, sortiranje i pakiranje, ostale opreme i alata, izgradnje akumulacije ili kopanje bunara, te izgradnje, adaptacije i opremanja skladišnih prostora ukupne vrijednosti investicije najviše do 3.500.000,00 kn, te svaki naredni projekt na istoj lokaciji i u istoj godini bez obzira da li naredni projekt podrazumijeva investiciju u navedene namjene koje bi mogle biti različite od osnovnog projekta u toj godini.

III. Operativni program podizanja trajnih nasada

(Izmjene i dopune Operativnog programa podizanja trajnih nasada - Operativni
program podizanja trajnih nasada 2008. - 2012.)

1. Projektom se smatra podizanje proizvodnih nasada (sadni materijal, armatura, sustav zaštite od tuče, sustav za navodnjavanje, sustav zaštite od mraza), priprema i uređenje zemljišta, izrada poslovnog elaborata, obrada tla, mineralno i ostalo gnojivo, troškovi rada i usluga te svi ostali troškovi prilikom podizanja dugogodišnjih nasada koji se mogu dokazati računima, kupoprodajnim ugovorima ili ugovorima o djelu, sveukupno u iznosu većem od 750.000,00 kuna, koje se provodi u istoj godini i na jednoj lokaciji koja u proizvodnom, tehnološkom i logističkom smislu čini jednu cjelinu.
Posebnim projektom također se smatra podizanje voćnjaka različitih voćnih vrsta na jednoj lokaciji u istoj godini. Ujedno posebnim projektom se smatra i investicija u podizanje novih nasada voćnjaka, vinograda ili maslinika od strane istog investitora na istoj lokaciji u istoj godini ili poseban projekt njihovog opremanja ako se provodi u istoj godini kada osnovni projekt kada i osnovni projekt podizanja nasada.

2. Projektom se smatra podizanje matičnih nasada podloga i/ili plemki što uključuje: troškove sadnog materijala, sustav za navodnjavanje, troškove rada i usluga te sve ostale troškove koji se mogu dokazati računima, kupoprodajnim ugovorima ili ugovorima o djelu.
Posebnim projektom isto tako smatra se posebno podizanje matičnog nasada podloga i plemki na istoj lokaciji u istoj godini, te posebni projekt njihovog opremanja ako se provodi u istoj godini kada i osnovni projekt podizanja matičnog nasada.

3. Projektom se smatra svaka pojedinačna investicija u podizanje nasada ili opremanje postojećih nasada ili nabavu opreme i mehanizacije za obradu nasada, berbu, čišćenje, sortiranje, pakiranje i transport, koja su zbirno ili pojedinačno po ulaganju viša od 1.200.000,00 kuna, s namjenom kupnje poljoprivrednog zemljišta u svrhu sadnje dugogodišnjih nasada, podizanja dugogodišnjih nasada bez pune opreme (samo sadni materijal, stupovi armatura, kemijska analiza tla, pripreme i uređenje zemljišta, obrada tla, mineralno i ostalo gnojivo, troškovi rada i usluga te sve ostale troškove koji se mogu dokazati računima, kupoprodajnim ugovorima ili ugovorima o djelu), kupnje poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata, opreme za sustav za navodnjavanje uz izgradnju akumulacije ili kopanje bunara, opreme za sustav zaštite od mraza, sustava za zaštitu od tuče te opreme za berbu, čišćenje, sortiranje i pakiranje.
Projektom će se smatrati i svaki naredni projekt na istoj lokaciji i u istoj godini bez obzira da li naredni projekt podrazumijeva investiciju u navedene namjene koje bi mogle biti različite od osnovnog projekta u toj godini.

Naputci o provođenju Operativnog programa podizanja trajnih nasada i Operativnog programa za razvoj povrćarstva i cvjećarstva:

 1. Investitor je predloženi projekt obvezan provesti ispunjavajući minimalnu vrijednost investicije (vrijednost investicije s PDV-om), a koja može biti predložena kao projekt II skupine - složene investicije. U slučaju da se nakon provođenja projekta kroz prilaganje računa konstatira da je vrijednost investicije ispod utvrđenih minimalnih razina, investitor ne stječe pravo na potporu za složene investicije.
 2. U cilju usmjeravanja projekata u osnovne namjene operativnih programa, a posebno u okviru prihvaćanja projekata na razini Povjerenstava mogu se odobravati projekti kod kojih troškovnikom investicije trošak kupnje zemljišta i trošak nabave mehanizacije u korist cjelina projekta i u ukupnoj vrijednosti projekta nije veći od 30%.
 3. U svezi sa člankom 16. Pravilnika o provedbi modela kapitalnih ulaganja u poljoprivredi i ribarstvu (NN, 66/08, 114/08) u djelu provedbe Programa novim projektom smatraju se investicijske aktivnosti:
 • a. podizanja nasada podrazumijeva nasade čije je podizanje i nabavka materijala najranije počela u IV. kvartalu 2007.godine, a završeno u 2008. godini, te nasadi započeti i završeni u 2008. godini i dalje;
 • b. nabave i podizanja plastenika i staklenika za objekte čija izgradnja i nabava počela u 2008. godini i dalje;
 • c. nabave ostale opreme i strojeva u voćarstvu i povrćarstvu koja je kao poseban projekt najranije počela kupnjom u IV. kvartalu 2007. godine i završena je tijekom 2008. godine, te projekti koji su započeti i završeni tijekom 2008. godine i dalje.

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Projekti Voćarstvo Stočarstvo


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.