Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni gradovi
  • 17.01.2021. 15:00

Kampanja 'Više zelenih gradova za Europu' udružilo 13 zemalja

Parkovi sa što više drveća, grmlja, jezera i rekreacijskih područja, kao i proširena šumska zemljišta koja okružuju urbana središta, ublažit će posljedice klimatskih promjena, ističu u kampanji.

Foto: Facebook/@EuropeanGreenCapitalAward
  • 116
  • 16
  • 0

Tijekom sljedeće tri godine 13 europskih zemalja zajedno će raditi na tome da urbane dijelove države učine zelenijima i sigurnijima za budućnost.

Riječ je o međunarodnoj kampanji "Više zelenih gradova za Europu" koja je započela početkom ovoga mjeseca, a usmjerena je na političare, urbaniste, općine, voditelje okolišnih projekta i drugih stručnjaka iz toga područja.

"Parkovi sa što više drveća, grmlja, jezera i rekreacijskih područja, kao i proširena šumska zemljišta koja okružuju urbana središta, ublažit će posljedice klimatskih promjena, a također će igrati pozitivnu ulogu u socijalnoj koheziji", rekao je predsjednik Europskog udruženja rasadnika (ENA) Jan-Dieter Bruns koje ujedno i sufinancira dio projekta uz Europsku komisiju.

Urbanizacija sve veći problem

Više od polovice ljudi širom svijeta živi u gradovima, u Njemačkoj je to danas oko 60%, a trend raste. Vrućina, loš zrak, sjedilački način života i stres nuspojave su ove urbanizacije. I iako se sve više radi na okolišnom unaprjeđenju, sami procesi odvijaju se jako sporo. 

Baš zbog toga, a kako bi pomogao stručnjacima, ali i urbanom stanovništvu, dio kampanje uključio je i razne kongrese, seminare. TheGreencities.eu bit će središnja platforma za stručnjake i vlasti putem koje će oni o svemu biti informirani.

Kampanja se za sada provodi u Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, a uskoro kreće i u Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu i Švedskoj. Velika Britanija je zbog izlaska iz Europske unije morala odustati.

Zelena prijestolnica Europe

A zbog sve izraženijih klimatskih promjena, Europska komisija je još 2008. godine pokrenula natječaj za titulu Zelene prijestolnice Europe i nagradu Europski zeleni list.

Besplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

Tako se svake godine odabire grad dobitnik koji zatim postaje ambasador zelenih gradova u cijelom svijetu. Prošle godine titulu je odnio Lisabon koji do 2050. želi u potpunosti postati ugljično neutralan i u godini dana posaditi 100.000 stabala.

Koji su nominirani gradovi za 2021. možete pogledati ovdje.


Tagovi

Zeleni Gradovi Kampanja ENA Urbanizacija Zelena prijestolnica Europe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024