Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.11.2008.

Kamo s suncokretovom pogačom

7.11.2008 NAKON DUŽEG NIZA GODINA HRVATSKE ULJARE IMAJU DOVOLJNO SIROVINA, ALI NEMAJU KAMO SA SUNCOKRETOVIM I POGAČAMA ULJANE REPICE

  • 1.639
  • 80
  • 0

IPK Tvornica ulja Čepin otkupila je 47.000 tona suncokreta, a u planu je, kako ističe Stjepan Komar, predsjednik Uprave, otkupiti još oko 3.000 tona, odnosno ukupno 50.000 tona, što je, kako doznajemo, gotovo polovina od ukupne ovogodišnje rekordne proizvodnje. Nakon dužeg niza godina tako uljare mogu biti zadovoljne jer imaju osiguranu sirovinu i ne moraju je uvoziti. Međutim, uljarima sada prijete gubici jer zbog dispariteta cijena nemaju kamo sa suncokretovim i pogačama uljane repice.

- Otkupna cijena suncokreta bila je 2,30 kn/kg standardne kakvoće, a u međuvremenu je pala na 1,60 kn/kg. S padom cijene suncokreta pala je i cijena sirovog ulja i pogače, koja trenutno iznosi 65 lipa za kilogram. Ako bi po toj cijeni prodali pogače, smatramo da bi po kilogramu izgubili 35 lipa - kaže Komar, te kao jedan od razloga otežanog plasmana pogača navodi i smanjenje potražnje za pogačama na tradicionalnim izvoznim tržištima Njemačke, Austrije i Italije koji više nemaju potrebe za tim proizvodom kao ranije, jer je, dodaje, došlo do smanjenja broja stoke. Komar naglašava kako je nekada kontingent pogača od najmanje 2.000 tona u izvoz išao svaki mjesec, dok sad na mjesec ide tek po kamion.

Što se domaćeg tržišta tiče, Komar navodi da ono ima potrebe tek za trećinom od ukupnih količina, odnosno 40.000 tona pogača, koliko će ove godine proizvesti, te su u potrazi na novim tržištima. Čepinska je uljara sve do nedavno bila gotovo "zatrpana" pogačama te je bila primorana čak na dva tjedna obustaviti preradu suncokreta. Komar napominje kako je pojačan intenzitet prodaje ulja i na domaćem i na inozemnom tržištu te trenutno Uljara radi na način da nastoji svakodnevno oslobađati novi prostor za prijam suncokreta za preradu.

Kako bi bili konkurentni na izvoznom tržištu i još više oslobodili prostor u silosima, Uprava IPK Tvornice ulja Čepin zatražila je i pomoć Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja za sufinanciranjem izvoza pogače s 35 lipa po kilogramu.

Isplaćena polovina preuzetog suncokreta

Kako ističe Stjepan Komar, predsjednik Uprave IPK Tvornice ulja Čepin, do sada je već isplaćeno približno 50 posto od ukupnih otkupljenih količina suncokreta, a preostali dio bit će isplaćen do kraja prosinca. Ukupna sirovina ove godine, ističe Komar, Uljaru košta oko 120 milijuna kuna.

Z.RUPČIĆ

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

62


Glasova: 5

Agrarna stranka 8,1%

Glasova: 5

Domovinski pokret i partneri 8,1%

Glasova: 18

HDZ i partneri 29,0%

Glasova: 0

Javno dobro 0,0%

Glasova: 6

Most i partneri 9,7%

Glasova: 5

Možemo 8,1%

Glasova: 0

Odlučnost i pravednost 0,0%

Glasova: 3

Republika i partneri 4,8%

Glasova: 3

Socijaldemokrati i partneri 4,8%

Glasova: 14

SDP i partneri 22,6%

Glasova: 3

Nitko od navedenih 4,8%

Pregled ankete

Pregled ankete