Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Močvarna staništa
  • 02.02.2024. 07:30

Kakve koristi poljoprivreda ima od močvara? Evo osam odgovora

Tema Svjetskog dana močvarnih staništa 2024. je "Močvare i dobrobit ljudi". Kakve konkretne ima veze s poljoprivredom?

Foto: Maja Celing Celić
  • 560
  • 46
  • 0

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se 2. veljače, a tema 2024. je "Močvare i dobrobit ljudi" čime se želi ukazati na međusobnu povezanost između močvara i različitih aspekata dobrobiti ljudi, uključujući fizičko, mentalno zdravlje te zdrav okoliš. 

Močvare su ekosustavi bogati vodom i u njima obitava više 100.000 biljnih i životinjskih vrsta. Najbolji primjer koliko su važne za čovječanstvo je riža, glavna namirnica za tri milijarde ljudi, koja doprinosi 20% globalne hrane, a uzgojena je na močvarnim poljima. 

Evo osam razloga zašto su važne za poljoprivredu i okoliš:

1. Biološka raznolikost

Pružaju stanište za raznolike biljne i životinjske vrste. Mnogi organizmi, uključujući ptice, ribe, gmazove i insekte, ovise o močvarnim ekosustavima.

2. Regulacija vodnog režima 

Djeluju kao prirodni rezervoari vode, apsorbirajući obilne količine vode, odnosno oborine čime se smanjuje rizik od poplava. S druge strane, mogu osigurati vodu u sušnim razdobljima. Na oba načina reguliraju vodni režim. 

3. Kontrola kvalitete vode 

Prirodni su filtri, čiste vodu od nečistoća, kemikalija i ostalih onečišćivača što pridonosi očuvanju kvalitete vode u rijekama i jezerima.

4. Zadržavanje nutrijenata 

Mogu zadržavati i skladištiti važne nutrijente poput dušika i fosfora. To pomaže u održavanju plodnosti tla. 

5. Borba protiv erozije

Korijenje biljaka u močvarnim područjima često djeluje kao prirodna barijera koja sprječava eroziju tla što je ključno za očuvanje njegove plodnosti.

6. Osiguravanje mikroklimatskih uvjeta

Močvare imaju utjecaj na lokalne mikroklimatske uvjete, pružajući hlad i vlagu okolnom području što pozitivno djeluje na usjeve okolnog područja. 

7. Potpora održivom ribarstvu

Važna su staništa za mnoge vrste riba. Održavanje zdravih močvarnih ekosustava važan je segment održivog ribarstva i doprinosi opskrbi ribom.

8. Turistički potencijal 

Očuvane močvare imaju veliki turistički potencijal. Ljudi posjećuju ova područja kako bi promatrali ptice, uživali u prirodi i aktivnostima na otvorenom, što može pridonijeti lokalnom gospodarstvu.


Tagovi

Močvarna staništa Močvare i poljoprivreda Biološka raznolikost Regulacija vodnog režima Prirodni filtar Erozija tla Mikroklimatski uvjeti Turistički potencijal Svjetski dan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]