Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 08.07.2020. 15:00
  • Francuska

Kako su berači grožđa postali žrtve modernog ropstva?

Čeka se presuda tvrtkama i osobama koje su odgovorne za iskorištavanje rada migranata u berbi grožđa u Francuskoj. Pojedini su radnici radili više od 15 sati dnevno za što nisu plaćeni, a živjeli su u katastrofalnim uvjetima, čak bez tople vode.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 786
  • 48
  • 0

Protiv šest osoba i tri tvrtke iz Francuske pokrenuto je suđenje, a optuženi su da su prije dvije godine iskorištavali migrante za berbu grožđa i to za velike vinarije u regiji Champagne. Smatra se da je tijekom berbe bilo blizu 200 žrtava modernog ropstva i to većinom migranata kojima su obećani pristojni uvjeti, ali oni tvrde da su radili poput robova, prenosi euronews

"Obećana im je plaća od 10 eura po satu, što nije loše", kaže Mehdi Bouzaida, odvjetnik francuskog Odbora protiv modernog ropstva (CCEM) dodavši i kako je dogovoren radni period od 20 do 30 dana, smještaj, soba za najviše troje ljudi. No, kada su stigli tamo, ništa nije bilo tako. Dapače.

Optužbe uključuju ilegalni rad i trgovinu ljudima

Radnici su opisivali teške radne dane u kojima su bili gladni, ponekad bez plaće i bez ugovora. Neki od njih bili su migranti bez dokumenata, regrutirani u prihvatnim centrima što su proizvođači iskoristili. Naime, jedan od njih je angažirao radnike i pružao njihove usluge nekim od najvećih francuskih proizvođača šampanjca koji su kasnije negirali bilo kakvo saznanje o takvim praksama i nisu prihvatili optužbe.

Gotovo 80 radnika navodno je bilo smješteno u jednom napuštenom hotelu u selu Oiry i to u uvjetima za koje istražitelji kažu da su sramotni, a neke sobe djelilo je više od 10 osoba.

Za berbu grožđa im obećali dnevnicu od 60 eura, a onda ih pretvorili u robove

Na sudu u gradu Reimsu, 26-godišnji afganistanski državljanin i tražitelj azila opisao je svoje stanje tijekom pet dana berbe grožđa. "Radnici su ustajali u 5 ujutro i odlazili na posao u 5:30, a posao završavali tek navečer oko 22:30", rekao je. Također je izjavio da nikada nije dobio ugovor i da je morao plaćati 25 eura dnevno za hranu i smještaj te da je zaradio manje od 90 eura za više od 15 sati svakodnevnog rada. "Bio je samo jedan tuš za 36 ljudi, bez tople vode. Spavali smo na podu jer nije bilo ni madraca", kaže azilant.

Menadžeri agencije za podugovaranje mogli bi se dobiti kaznu do tri godine zatvora, a presuda se očekuje 11. rujna ove godine.

U Španjolskoj iskorištene radnice iz Maroka

Podsjetimo, i u Španjolskoj je ove godine slična situacija. Naime, ondje su pod povećalom radnice migrantice koje dolaze iz Maroka kako bi brale jagode u Huevli. Smještene su u katastrofalnim uvjetima, prenapučenom smještaju, imaju loš pristup vodi i sanitarnim sredstvima. Stvar dodatno pogoršava i koronavirus, a za njegovo širenje ovakvi su uvjeti idealni.

Prisiljene brati jagode u katastrofalnim uvjetima jer su pogrešno informirane?

Problem je u tome što ove žene ne govore španjolski i ne mogu se založiti za svoja prava, a mnoge su doputovale i kod kuće ostavile djecu kako bi mogle zaraditi novac. No, za svoje prekovremene sate nisu nikada plaćene te su kao sezonske radnice potpuno nemoćne.


Tagovi

Radnici migranti Francuska Berba grožđa Moderno ropstvo Suđenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/