Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans proračuna
  • 21.02.2014. 12:00

Kako štedi APPRRR - tisuću zašto i tisuću zato

S obzirom na deficit u državnom proračunu, osvrnuli smo se na aktualna zbivanja. Što ima novoga u APPRRR?

Foto: depositphotos.com
  • 1.332
  • 161
  • 0

"Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi velike mjere štednje. Tako su prije nepuna dva mjeseca nabavili čak devet TV uređaja vrijednosti 121,167,83 kuna. Riječ je o vrhunskim LED 3D televizorima marke LG i Samsung, a samo jedan od njih stoji čak 35 tisuća kuna", piše Index.hr. Na ovu i druge navode u medijima, koji se tiču kupnje spomenutih televizora, oglasila se i Agencija za plaćanje, a u svojim pisanjima prvo su se osvrnuli na pitanje:

Zašto Hrvatskoj treba Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju?

"Osnivanje takve agencije u Hrvatskoj bio je uvjet za zatvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, pa je tako Agencija za plaćanja u poljoprivredi jedina institucija čije je osnivanje, odnosno postojanje, izrijekom navedeno u Ugovoru o pristupanju Hrvatske u EU kao uvjet za punopravno članstvo", opravdavaju svoje postojanje iz APPRRR.

Između svojih brojnih zadataka, iz APPRRR ističu da su morali uspostaviti i Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) kako bi mogli zaprimati, obrađivati i kontrolirati izravna plaćanja poljoprivrednicima.

"Agencija vodi i Upisnik poljoprivrednih gospodarstava s 192.681 registriranih poljoprivrednika, zatim ARKOD - sustav za digitalnu identifikaciju zemljišnih parcela te prateće registre (vinogradarski registar, registar primarnih proizvođača hrane, registar subjekata u ekološkoj proizvodnji), ISAP - centraliziranu elektronsku bazu podataka (za istovremeni unos podataka s 25 lokacija APPRRR u RH) i AGRONET - zaštićenu internetsku aplikaciju putem koje poljoprivrednici pregledavaju podatke o svom gospodarstvu te u kojoj elektronski popunjavaju godišnje zahtjeve za potpore". Sada kada smo dobili uvid u sve zadaće Agencije, možemo krenuti na temu spornih multifunkcionalnih 3D display-a.

Zašto Agenciji trebaju 3D multifunkcionalni display-i?

Kako bi kvalitetno izgradila svoje kapacitete za provedbu IAKS-a, preko kojeg sve zemlje članice EU zaprimaju, obrađuju i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima, Europska unija je do sada, kroz projekte izgradnje kapaciteta, Agenciju financirala sa 110 milijuna kuna - čime su opremljeni središnji i 21 regionalni ured raznom potrebnom opremom (kompjuterima, pisačima, GPS uređajima, digitalnim kamerama, opremom za podatkovni centar i komunikacijsku infrastrukturu, fizičku sigurnost i automobilima) i organizirane edukacije zaposlenika. "Provedbu IAKS sustava u Agenciji višestruko redovito nadgledaju različita revizorska tijela, kako nacionalna tako i EU", ograđuju se iz APPRRR.

Opremanje Agencije također se financira i vlastitim proračunskim sredstvima (koja financiraju građani kroz razne poreze) pa je tako Agencija prošle godine nabavila devet multifunkcionalnih displeja u iznosu od 96.934,26 kuna kao dio potrebne komunikacijske opreme. Zahvaljujući toj opremi, u Agenciji je, kako kažu, do sada održano pet videokonferencija (u dva mjeseca od nabavke opreme) te nekoliko desetaka edukacija. "Već prva održana videokonferencija otplatila je nabavu navedene opreme, jer na video konferenciji sudjeluje prosječno 18 ljudi, a ukupni trošak službenog putovanja u Bruxelles za jednog čovjeka po danu iznosi otprilike 5.500 kuna (ukupno dakle 99.000 kuna)", ističu iz APPRRR.

Dakle, ova nabava dugoročno je smanjila neophodne komunikacijske troškove Agencije za plaćanja i u konačnici uštedjela proračunski novac koji bi bio utrošen za obavezne putne i ostale troškove, smještaj i dnevnice zaposlenika APPRRR u zemlji i inozemstvu.

Zašto APPRRR nema TV priključak?

Možda je vrijeme i za dobrotvornu akciju od strane hrvatskih građana koja će zaposlenicima APPRRR omogućiti još samo jednu stvar koja nedostaje u njihovim prostorima, a to je TV priključak. Naime, devet multifunkcionalnih display-a spojeno je isključivo na Intranet Agencije, a raspoređeni su po sobama u kojima se održavaju jako potrebne trodimenzionalne edukacije, ali i ništa manje trodimenzionalne video konferencije. Tako u skorije vrijeme sigurno možemo očekivati da će na vrata Agencije pokucati i jedan od HRT-ovih inkasatora.

Zašto Jakovina uvodi kamere?

U isto vrijeme, kamere i evidencijske kartice su odjednom postale neophodne da bi se u Ministarstvu poljoprivrede moglo raditi pa se i ministar Jakovina bacio u kupovinu tehničke opreme. Nakon što je Agencija nabavila vrhunske 3D televizore, Ministarstvo poljoprivrede potrošilo je 239.000 kuna za sustav kojim će nadzirati radnike. Tko zna, možda će oni uskoro biti neophodni i u APPRRR, baš zbog neograničene digitalne zabave koju nude multifunkcionalni display-i.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

APPRRR Deficit 3D Televizori Multifunkcionalni display Komunikacjski trošak Agencija za plaćanja Štednja Opravdanje troškova ARKOD ISAP IAKS Agronet


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]