Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje gnojiva
  • 03.01.2024. 07:30

Kako skladištiti mineralno gnojivo?

Kad je u pitanju gnojivo u tekućoj formulaciji, skladištenje je još izazovnije. Na što treba paziti i kakve uvjete osigurati?

Foto: Depositphotos/htanak
  • 1.879
  • 136
  • 0

Efikasnost primijenjenog gnojiva u velikoj mjeri ovisi o tome kako smo ga čuvali poslije kupovine. Najbolja je opcija da se čuva u objektu, jer će tako biti zaštićeno od djelovanja atmosferskih utjecaja.

Ispunite sva zakonska pravila i propise, sačuvajte račun o kupovini i deklaracije. Najbolje je da se objekti mogu zaključati.

Potreban oprez

Provjerite jesu li pakiranja dobro zatvorena i bez oštećenja, pogotovo ako se radi o tekućim gnojivima. Udaljite ih od izvora topline. U istom objektu ne treba skladištiti pesticide, gorivo i zapaljive materijale (drvo, sijeno, slamu), razna maziva, i druge kemikalije.

Prostor treba biti suh i hladan, a temperatura se kretati između 5 i 30ºC. Dobra ventilacija je neophodna, da je opremljen aparatima za gašenje požara, pijeskom ili drugim materijalom koji ima veliku upijajuću moć, kao i kante i lopate. Pušenje u objektu mora biti strogo zabranjeno. Vreće položite na drvene palete.

U slučaju da nemate ovakve uvjete, gnojivo čuvajte na otvorenom. Ne smije biti izloženo izravnom djelovanju UV zraka. Potrebno je da vreće budu odignute od zemlje i dobro prekrivene ceradom kako bi se sačuvale od utjecaja vlage. Ako to ne poštujete, skraćuje se vrijeme čuvanja, jer je veći utjecaj atmosferskih uvjeta.

Osigurajte kontrolu zaliha, imajte popis i koristite one kojima prvo ističe rok trajanja. Redovno provjetravajte hrpu.

Izbjegavajte miješanje pakiranja različitih gnojiva. Neki proizvodi su nekompatibilni, poput uree i amonijevog nitrata.

Skladištenje tečnih gnojiva

Kad je u pitanju gnojivo u tekućoj formulaciji, skladištenje je još izazovnije. Obično se čuvaju u originalnoj ambalaži ili spremnicima koji moraju biti na ravnoj površini i s odgovarajućom podlogom. Oni moraju biti udaljeni od vodotokova najmanje 10 m ili u skladu sa zakonskom regulativom.

S obzirom na to da se radi o tekućinama, postoji opasnost od smrzavanja. Kvaliteta gnojiva se neće promijeniti, ali budući da se led širi, može doći do pucanja plastične ambalaže ili deformacija metalnih spremnika. To može rezultirati curenjem. Što je veći sadržaj dušika, to je sredstvo osjetljivije na utjecaj niskih temperatura i potrebno je pripaziti na temperaturne uvjete.

Kako skladištiti pesticide? Evo nekoliko pravila i preporuka

U skladištu treba postojati poseban sustav zagrijavanja kako bi se spriječila kristalizacija i nastanak leda.

Također, u spremnicima treba postojati pumpa koja će osigurati cirkulaciju sadržaja i spriječiti nastanak kristala kad se temperatura snizi.


Tagovi

Oprez Mineralna gnojiva Tekuća gnojiva Skladištenje mineralnih gnojiva Skladištenje tekućih gnojiva Gnojiva zimi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.