Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja poljoprivrednih proizvoda
  • 22.02.2016. 16:25

Kako se kreću cijene poljoprivrednih proizvoda?

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju lani iznosila 2,1 milijardu kuna, što je 11,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

  • 2.666
  • 274
  • 0

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju lani iznosila 2,1 milijardu kuna, što je 11,6% manje nego u istom razdoblju prethodne godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i manja je za 5,6%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 18,3%, na 915,8 milijuna kuna.

Smanjene količine prodanih biljnih i stočnih proizvoda

Na pad vrijednosti otkupa i prodaje utjecali su i biljni i stočni proizvodi, uglavnom zbog smanjenih količina prodanih i otkupljenih proizvoda, prenose iz DZS-a.

Žitarice, uljarice i šećerna repa imaju najveći udio u vrijednosti biljnih poljoprivrednih proizvoda u tom tromjesečju te bilježe pad prodanih i otkupljenih količina, što je prouzročeno i smanjenom proizvodnjom određenih proizvoda (kukuruza, uljane repice, suncokreta i šećerne repe).

Smanjene otkupne cijene mlijeka i mesa

Kod stoke i stočnih proizvoda, skupine proizvoda koje čine najveći udio u vrijednosti stočarstva (kravlje mlijeko, svinje i goveda) bilježe pad vrijednosti, što je prouzročeno i smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama kod kravljeg mlijeka i svinja, navode iz DZS-a.

Najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju imaju žitarice, 20,7%. Vrijednost otkupa i prodaje žitarica iznosila je 438 milijuna kuna.

Slijedi uljano sjemenje s udjelom od 16,3% ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 345,3 milijuna kuna te sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 13,3% (281,6 milijuna kuna).

Cijena pšenice 1.135,46 kuna po toni

Statistika pokazuje i da u ukupnom otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda žive svinje imaju udio od 10%, živa goveda 8,6%, šećerna repa i sjemenje šećerne repe 5,2%, živa perad 5%, vino 4,8%, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće 3,5%, kokošja jaja 3,3%, neprerađeni duhan 2,7%, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice 2,5% i ostali proizvodi 4,1%.

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u četvrtom tromjesečju je iznosila 1.135,46 kuna po toni, kukuruza (merkantilnog) 958,80 kuna po toni i soje 2.391,91 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,52 kune po litri.


Tagovi

DZS Pad otkupa Proizvođačka cijena Prodaja poljoprivrednih proizvoda