Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etradex
  • 24.10.2016. 15:00

Kako provjeriti kvalitetu goriva?

Danas je kontrola prisustva vode u gorivu vrlo jednostavna putem paste za dokazivanje vode i jednostavnog alata koji se može koristiti za spremnike teretnih vozila i strojeva, pa do spremnika od nekoliko stotina tisuća litara.

Foto: bfoxfoto/bigstockphoto.com
  • 7.670
  • 300
  • 0

Osnovnu vizualnu kvalitetu goriva može se jednostavno obaviti tako što se uzme uzorak goriva iz samog dna spremnika vozila i to nakon što se smiri po zaustavljanju. Uzorkovano gorivo mora biti čisto, bez taloga i prisustva vode.

Ako u gorivu ima tragova sedimenata onda je prisutna nečistoća koja obično nastaje od taloženja hrđe unutar čeličnih spremnika vozila te je potrebno takve spremnike temeljito očistiti, oprati i dobro osušiti prije ulijevanja goriva.

Voda neprijatelj broj 1

Provjerite ima li u spremniku vode

Budući da je voda neprijatelj broj jedan motorima, bitna je kontrola prisutnosti vode u gorivu, kako u spremnicima vozila i strojeva tako i spremnicima koje korisnik koristi kao skladište za svoje potrebe. Danas je kontrola prisustva vode vrlo jednostavna putem paste za dokazivanje vode i jednostavnog alata koji se može koristiti za male spremnike vozila pa do spremnika od nekoliko stotina tisuća litara.

Radi se o jednostavnoj opremi koju možete i sami napraviti te provjeriti da li u spremniku ima vode.

Za izradu će vam trebati:

  • nosač za namatanje (mi smo koristili motavilo)
  • najlon za udice
  • metalni dio od nehrđajućeg čelika
  • pasta za detektiranje vode

Kod izrade je potrebno imati na umu da dužina najlona odgovara veličini spremnika, najlon se pričvrsti na nosač s jedne strane i na metalni dio s druge strane.

Na taj način dužinu najlona motanjem lako prilagodimo veličini spremnika. Potrebno je polako odmotavati najlon, u trenutku kada metalni dio dotakne dno spremnika, najlon se polako namota natrag.

Najlon polako odmotavati

Dno metalnog dijela prije toga namažemo s pastom za dokazivanje vode, ali tako da upotrebljavamo plastičnu rukavicu kakvu koristimo pri tankiranju vozila na benzinskoj postaji i to iz razloga što je ova pasta jako hidroskopna tako da već dodir vlažnim rukama mijenja boju iz bijele u ružičastu.

Pasta u prisutnosti vode mijenja boju iz bijelu u ružičastu ili jarko crvenu ako ima veće prisutstvo vode.

Isto tako, metalni dio mora biti potpuno suh prije mazanja pastom za detektiranje vode. Budući da se kvaliteta goriva koje se stavlja na tržište ispituju iz proizvodnje ili prema uzorku iz spremnika skladišta distributera, veoma je mala vjerojatnost da je kod ozbiljnih kompanija niža od kvalitete zahtjevane važećim normama.

Nečistoće pri tankiranju

Gorivo se najčešće onečisti tijekom transporta, a puno više tokom skladištenja u neodržavanim i neadekvatnim spremnicima kod kupca. Glavni problem kvalitete goriva su fizičke nečistoće i prisutnost vode ili miješanje s drugim vrstama goriva ili kemikalija.

Metalni dio mora biti potpuno suh

Poseban problem predstavlja tankiranje radnih i poljoprivrednih strojeva. Tu imamo cijeli niz opasnosti za degradaciju goriva i česti su problemi koji pri tome nastaju. Trebalo bi izbaciti iz upotrebe kante, burad i neadekvatne posude koje degradiraju kvalitetu goriva pogotovo kad ih upotrebljavaju različite osobe koje ne vode računa o kvaliteti.

Najbolje je za snabdijevanje vozila i strojeva na terenu koristiti spremnik određeneg kapaciteta s pumpom i po mogućnosti brojilom, jer se u takvim spremnicima gorivo najmanje onečišćuje od dobavljača do stroja (ne smiju se prevoziti količine veće od 990 litara za dizelska goriva i 330 litara za benzine zbog važećih propisa prema ADR zahtjevima).

Kontrola vode i vizualna kontrola goriva nikako ne može zamijeniti analizu goriva, ali na taj način svatko može brzo i jednostavno provjeriti ima li vode u gorivu te da li su prisutne nečistoće.

Za analizu je potrebno minimalno 4 l goriva

Ispitivanje kvalitete goriva analizom u akreditiranom laboratoriju je kompliciran i skup posao i zahtijeva ispunjene niza zahtijeva koji su svi normirani. Sve počinje uzorkovanjem goriva koje se ispituje. Nije isto kako se i na koji način uzima uzorak goriva za ispitivanje. Da bi uzorak goriva koje se ispituje bio reprezentativan, on se uzima točno po određenoj proceduri koja je propisana normom.

Posude za uzorkovanje, postupci rukovanja s njima, rukovanje s uzorcima i skladištenje moraju biti prema normi HRN EN ISO 3170. Količina goriva koja je potrebna za analizu goriva je minimalno četiri litre.

Nakon uzorkovanja goriva odnosno pribavljanja uzorka goriva za analizu, vjerodostojno ispitivanje može izdati isključivo laboratorij koji ima opremu i akreditirane metode ispitivanja sukladno normi ISO 17025. Da bi se utvrdila sva potrebna fizičko kemijska svojstva goriva, koristi se cijeli niz ispitivanja (gustoća, cetanski indeks, točka filtribilnosti, sadržaj vode, sadržaj pepela, sumpora i dr.), koja se opet izvode po određenoj normi.

Zato je utvrđivanje elemenata kvalitete goriva skup postupak koji u ovisnosti o poziciji uzorkovanja iznosi između 6.000,00 i 10.000,00 kuna. Tu je činjenicu potrebno imati na umu prije nego se odluči na kontrolu kvalitete goriva na taj način, a za svakodnevnu kontrolu spremnika i dobavljača jedostavan alat za kontrolu vode i provjera uzorka mogu riješiti mnogo problema.

Za sve informacije ili nabavu paste i opreme za ispitivanje obratite se tvrtki Etradex na jedan od niže navedenih kontakata ili na: gorivo@etradex.hr.

Foto: bfoxfoto/bigstockphoto.com


Tagovi

Etradex Gorivo Kvaliteta Ispitivanje Uzorci Voda Nečistoće


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?