Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za zaštitu bilja
  • 12.09.2015. 17:30

Kako pravilno koristiti zaštitna sredstva?

Sva zaštitna sredstva koja su dozvoljena za prodaju na našem tržištu, zadovoljavajuće su kvalitete. No, korisnici nerijetko pogrešno izračunaju dozu sredstva i količinu vode pa rezultat nije odgovarajući.

Foto: depositphotos.com/dpfoxfoto
  • 4.768
  • 76
  • 0

Na svakoj etiketi sredstva za zaštitu bilja navedena je doza ili koncentracija u kojoj se to sredstvo primjenjuje. Količina ili koncentracija za svaku je kulturu i svakog patogena utvrđena pokusima i kao takva optimalno djelotvorna na bolesti, uz minimalan rizik za okoliš i korisne organizme.

Doza je količina sredstva izražena u kilogramima ili litri po jedinici površine, dok je koncentracija postotak sredstva za zaštitu bilja u vodi i izražava se u postocima. Uz propisanu koncentraciju obično je na uputi napisan i potreban volumen vode koji se preporučuje kod korištenja.

Poljoprivrednici često griješe u izračunima doze ili koncentracije

Za dobro djelovanje i pravilnu primjenu važno je dobro rasporediti količinu pripravka na površinu koju tretiramo. Prije pripreme sredstva, moramo znati koliku ćemo koristiti vode, jer će nam u suprotnom ponestati škropiva ili ostati viška u spremniku, što znači da se u oba slučaja nismo držali propisane doze.

“U praksi se znamo susresti s problemom u izračunima doze ili koncentracije, ovisno o načinu aplikacije. Naime u povrćarstvu i ratarstvu često se koriste prskalice, dok se u voćarstvu i vinogradarstvu, najčešće koriste atomizeri. Propisana doza i koncentracija na etiketi odnose se na aplikaciju klasičnim prskalicama i to, ako nije drugačije navedeno, uz preporučeni utrošak škropiva od 1000 litara na hektar“ priča nam dipl.ing. Martina Borić iz Savjetodavne službe.

Većini je poznato da atomizeri koriste manju količinu vode na jednakoj površini, u odnosu na prskalicu. Razlog tomu je što oni raspršuju kapljice od 50 do 150 mikrometara, dok prskalice stvaraju kapljice veće od 150 mikrometara.

Primjer pravilne upotrebe sredstva za suzbijanje pepelnice u vinogradima

“Dakle, na jednostavnom primjeru objasnit ćemo količinu pripravaka za motorne i obične prskalice. Svi su vinogradari barem jednom u svojoj vegetaciji koristili neki od fungicida koji suzbijaju plamenjaču. Za potrebe ovog primjera navest ćemo kontaktno sistemični fungicid Forum Star.

Na etiketi piše da se za suzbijanje plamenjače na vinovoj lozi, Forum Star koristi u koncentraciji od 0,175-0,2%. To znači da na prskalicu od 100 litara ide 175-200 grama sredstva. Preporuka na etiketi je da se na jedan hektar utroši 1000 litara škropiva, što bi značilo da mi moramo za jedan hektar koristiti 2 kg, jer ćemo uzeti gornju preporučenu koncentraciju preparata sa 1000 litara vode.

Ako nam ponestane škropiva ili ga imamo viška - posao nije dobro napravljen

Ukoliko koristimo motornu prskalicu, obično koristimo i manje vode na istoj površini koju tretiramo. Dakle u našem bi slučaju, možda s motornom prskalicom odnosno atomizerom, u to vrijeme, u vinogradu koristili svega 500 litara vode po hektaru. Ako stavimo koncentraciju 0,2 %, znači da bi na 500 litara vode potrošili svega 1 kg sredstva pri čemu bi nam doza po hektaru bila manja od preporučene na etiketi“ objašnjava dip.ing. Borić.

Konkretan primjer s pripravkom Forum Star

Prskalica - na koju se i odnose upute koje su napisane, osim ako nije drugačije navedeno: Preporučen utrošak vode po ha = 1000 litara, koncentracija 0,175-0,2% - za potrebe objašnjenja uzet ćemo gornju granicu od 0,2% = 2 kg sredstva /1000 litara vode, pokriva 1 hektar

Atomizer - Količina vode po hektaru 500 litara, koncentracija 0,2% kod prskanja protiv plamenjače =1000 grama sredstva /500 litara vode koji pokriva 1 hektar

Zaključak: Ukoliko pri korištenju sredstva za zaštitu bilja ne koristimo klasične prskalice, moramo obratiti dodatnu pozornost na dozu i koncentraciju. Bez obzira na količinu vode koju koristimo, količina sredstva po površini se ne mijenja, što znači da je količina sredstva preporučena za prskanje, ona količina, koja mora biti potrošena na jedinici površine, bez obzira kojim strojem vršimo tretiranje. U našem slučaju Forum Star-a, u oba slučaja moramo u spremnik staviti 2000 grama odnosno 2 kg sredstva kako bi suzbili plamenjaču na jednom hektaru vinograda.

Foto: depositphotos.com/dpfoxfoto


Tagovi

Etiketa Zaštita sredstva Doza Pokusi Koncentracija Volumen vode Škropivo Praksa Izračuni Prskalice Atomizeri Klasične prskalice Martina Borić Savjetodavna služba Motorne prskalice Vinogradari Forum Star Plamenjača


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]