Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 08.08.2017. 07:30

Kako pravilno istaknuti cijenu proizvoda?

Odgovor na ovo pitanje daje Pravilnik o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga koji je na snazi od 2014. godine.

Foto: pixabay.com
  • 1.402
  • 55
  • 0

Kako pravilno istaknuti cijenu proizvoda? Odgovor na ovo pitanje daje Pravilnik o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga koji je na snazi od 2014. godine. Navedeni Pravilnik temelji se na Zakonu o zaštiti potrošača (Narodne novine 41/14 i 110/15) koji maloprodajnu cijenu proizvoda definira kao konačnu cijenu u kunama za pojedini proizvod ili uslugu, odnosno određenu količinu proizvoda, uključujući poreze i druga javna davanja.

Nedvosmisleno isticanje cijene

Maloprodajna cijena proizvoda ili usluge (kao i cijena za jedinicu mjere) za potrošača mora biti istaknuta nedvosmisleno, jasno, vidljivo i čitljivo. Iznimno, nije ju potrebno isticati kod onih proizvoda koji nisu namijenjeni prodaji. Cijena se smatra nedvosmisleno istaknutom ako je isključena mogućnost njene zamjene s maloprodajnom cijenom nekog drugog proizvoda koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Cijene pritom moraju biti istaknute u kunama, i to oznakom "kn" no trgovac ih može istaknuti i u drugim valutama. Ako je cijena istaknuta i u drugoj valuti, za potrošača će biti mjerodavna cijena istaknuta u kunama.

Gdje se ističe maloprodajna cijena?

Maloprodajna cijena proizvoda mora biti istaknuta:

  1. na proizvodu ili
  2. na prodajnom mjestu (tada mora biti isključena mogućnost njezine zamjene s maloprodajnom cijenom drugog proizvoda koji se nalazi u neposrednoj blizini).

Isto tako, maloprodajna cijena mora biti istaknuta i za sve proizvode koji se prodaju, a nalaze se u izlogu prodajnog objekta.

Kako se ističe maloprodajna cijena?

Maloprodajna cijena proizvoda koja je istaknuta na prodajnom mjestu mora biti istaknuta na oznaci s nazivom proizvoda i to ispred, ispod ili pokraj proizvoda na prodajnom mjestu. Iznimno se može istaknuti i iznad proizvoda, ali uz uvjet da ne postoji mogućnost njene zamjene s maloprodajnom cijenom drugog proizvoda koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Prodaje li se proizvod putem kioska ili sličnog objekta, njegova maloprodajna cijena može se istaknuti i u obliku cjenika u kojem za svaki proizvod mora biti, uz maloprodajnu cijenu, označen i naziv proizvoda.

Isticanje cijene za jedinicu mjere

Cijena za jedinicu mjere je konačna cijena u kunama za jedan kilogram, jednu litru, jedan metar, jedan četvorni metar ili jedan kubni metar proizvoda. Takva cijena mora biti istaknuta na prodajnom mjestu, a ističe se za sljedeće proizvode:

  1. hranu i hranu za životinje (osim ako nije drugačije propisano),
  2. deterdžente u smislu propisa kojima se uređuje zdravstvena ispravnost deterdženata,
  3. dječje pelene,
  4. boje i lakove (osim slikarskih boja),
  5. ulja i tekućine za motore i motorna vozila,
  6. destiliranu vodu,
  7. proizvode za njegu lica i tijela,
  8. proizvode za pranje i čišćenje lica i tijela,
  9. proizvode za pranje i njegu kose,
  10. proizvode za pranje, čišćenje i njegu zubi i usne šupljine.

Iznimno, isticanje cijene za jedinicu mjere nije potrebno za:

  1. proizvode mase manje od 50 g ili obujma manjeg od 50 ml,
  2. proizvode koji se prodaju kao poklon paketi ili kompleti,
  3. proizvode koji se prodaju u okviru posebnih oblika prodaje,
  4. poslastice za kućne ljubimce,
  5. kolače,
  6. alkoholna pića u pakiranjima do 100 ml,
  7. smrznute deserte obujma do 500 ml,
  8. voće i povrće koje se prodaje komadno ili u svežnju.

Trgovac čiji je prodajni prostor površine veće od 50 četvornih metara obvezan je isticati cijenu za jedinicu mjere sukladno ovim odredbama, dok trgovac čiji je prodajni prostor površine manje od 50 četvornih metara može (ali i ne mora) isticati takvu cijenu.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Cijena Zakon Prodaja Proizvod Maloprodaja Ministarstvo gospodarstva Trgovina Maloprodajna cijena Kupac Obveza Pravo Trgovac Pravni savjet Propis Potrošač Prodaja na malo Zakon o zaštiti potrošača Cijena za jedinicu mjere Površina Istica


Autorica

Dunja Mak

Više [+]

Dunja je magistra prava zaposlena kao pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku. Autorica je pravnih kolumni u nekoliko poslovnih časopisa, usko surađuje s medijima te održava predavanja o pravima i obvezama trgovaca i potrošača.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?