Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Temperatura tla
  • 16.02.2022. 07:30

Kako izmjeriti temperaturu tla?

Sjetvu i sadnju ne treba obavljati kada je zemljište hladno. Namjenskim termometrima možemo sami izmjeriti njegovu temperaturu

Foto: Depositphotos/videogomel
  • 1.076
  • 37
  • 0

Za poljoprivrednu proizvodnju je od izuzetne važnosti da se prati temperatura tla. Taj podatak će nam reći kada možemo saditi ili sijati određene biljne vrste. Ove radove ne obavljamo kada je zemlja hladna, jer će to dovesti do propadanja sjemena i posađenih biljaka.

Različite biljke traže različitu temperaturu

Zahtjevi prema toplinu zemljišta su karakteristični. Općenito, sjetvu ne treba započeti dok se zemlja ne zagrije na 5ºC. Kulture koje se mogu sijati vrlo rano u proljeće su: bob, grašak, rukola, radič, rotkvice, pak choi, špinat, češnjak. Kineski kupus, blitvu, repu, crveni luk, poriluk je bolje sijati i saditi kada temperatura zemljišta bude 10ºC. Iznad 15ºC odgovarat će cikli, prokulicama, kupusu, mrkvi.

To ne znači da sjeme neće niknuti i kada je ona nešto niža, ali će mu trebati više vremena, manje će biti izniklih biljaka i lošije će napredovati. Posebnu grupu čine toploljubive biljke, poput paprike i rajčice, koje se proizvode iz presadnica i zahtijevaju toplinu za klijanje i nicanje.

Kako obaviti mjerenje?

Informacija o temperaturi zemljišta može biti presudna za početak sjetve ili sadnje. Za to će nam biti neophodni namjenski termometri za zemljište koji imaju obloženu sondu kako bi bila zaštićena od korozije. Nakon svake upotrebe ona se očisti i obriše suhom krpom. Razlikujemo dvije grupe termometara - oni za brzo očitavanje i oni kojima je potrebno određen vremenski interval. Suvremeni ubodni uređaji su digitalni i brzo dobijemo rezultate mjerenja koja se obavljaju na dubini od 5 i 10cm što znači da imamo dva mjerenja na različitim dubinama.

Sjemenu treba toplo zemljište - kako znati kada je pravo vrijeme za sjetvu?

Kako bi što bolje zaštitili mjernu sondu, potrebno je koristiti klin na kojem su označene dubine zemljišta. Njime pravimo rupu u koju postavljamo sondu termometra. Kada smo je postavili, lagano zemljom zatvorimo rupu kako bi spriječili dotok zraka. Potrebno je pričekati dvije minute da bi temperatura postala stabilna i prvi put očitali vrijednost. Zatim se pričeka još jedna minuta i ponovo obavi očitavanje. Ako je razlika manja od jednog stupnja, to se smatra temperaturom zemljišta.

Najbolje ju je mjeriti u hladu, na mjestu koje nije direktno izloženo utjecaju Sunca, ili napraviti sjenu iznad uređaja. Obavlja se ujutro i navečer, a zatim se izračuna prosjek.


Tagovi

Temperatura zemljišta Termometar za tlo Temperatura sjetve Temperatura sadnje Mjerenje temperature Sonda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]