Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moderna farma
  • 03.10.2023. 18:00

Kako izgleda uzgoj svinja u neboderu?

Cilj kineske vlade je da se osigura jeftina svinjetina za stanovništvo. Što to znači za svinje, a što za zaposlenike farme smještene u neboder?

Foto: PrintScreen/tagesschau
  • 14.394
  • 780
  • 0

Potrošnja svinjetine u Kini raste. U prosjeku svaki stanovnik godišnje pojede 60 kg, za razliku, primjerice od prosječnog Hrvata koji pojede 50 kg.

Zemljište je skupo, ali su domišljati Kinezi svoje farme počeli graditi u visinu, izvještava Tagesschau.

Dvije godine čekanja

Nakon podnošenja zahtjeva, dopisnica njemačkog javnog servisa ARD, Tamara Antony je čekala dvije godine dozvolu za posjetu jednoj višekatnoj farmi.

Na samom ulazu njezina snimateljska ekipa morala je proći kroz sedam punktova dezinfekcije, tri puta su se tuširali, a morali čak u saunu. Nakon toga su im otvorena vrata nebodera za svinje.

Ondje je uzgoj konvencionalan. Krmače su smještene u boksevima, a jedan je zaposlenik televizijskoj ekipi otkrio da je životinjama dozvoljeno da se slobodno kreću sat vremena otprilike svaka četiri mjeseca. Pri tom je vjerojatno mislio na kretanje do obora za prasenje.

Najveća farma svinja na svijetu smještena u jednoj zgradi

Radnici o svom poslu imaju samo pohvalne riječi, a ističu da se radi o modernoj farmi gdje je životinjama sve osigurano.

Jeftina svinjetina

Kineska vlada promovira ovu vrstu uzgoja, a cilj je da se stanovništvu osigura kupovina jeftine svinjetine.

S druge strane, za zaposlene ovo znači život u karanteni. Oni žive i spavaju u modernom kompleksu sagrađenom za svinje, a njegove prostorije uglavnom ne napuštaju do dva mjeseca. Jedna je zaposlenica izjavila da svoju kćer, koja odrasta s bakom i djedom, nije vidjela šest mjeseci.

Dakle, i oni, poput svinja imaju osiguranu hranu, smještaj i ograničen prostor.

Prilog o ovim farmama prikazan je u jednoj od emisija Tagesschau: 

 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Kina Svinjetina Uzgajanje svinja Farme neboderi Svinjogojstvo Karantena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.