Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.03.2022. 16:00

Kako izgleda tržište žitarica ovaj tjedan?

Velika neizvjesnost vlada na tržištu žitarica, a cijene na svjetskim burzama rastu

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 2.829
  • 186
  • 0

Stanje na tržištu žitarica se mijenja iz sata u sat. Cijene rastu zbog straha od neizvjesnosti. Poseban pritisak je izazvala vijest da Rusija planira obustavu izvoza žitarica do 30. lipnja, javlja Agrarheute. Ovom mjerom bi bio pogođen izvoz pšenice, ječma, kukuruza i raži što bi imalo ozbiljne posljedice po tržište.

Preostala dogovorena količina za izvoz iz te zemlje za ovo razdoblje procjenjuje se na 6 do 6,5 milijuna tona pšenice. Izvoz iz Ukrajine je potpuno prekinut. 

Odluka bi dodatno otežala ili potpuno prekinula opskrbu pšenicom u narednim mjesecima za neke zemlje. Vijest je dodatno djelovala na rast cijene te žitarice u Europi. Za mnoge trgovce je važno hoće li Rusija nastaviti isporuku koja je ranije dogovorena. Za Egipat, Saudijsku Arabiju i Alžir potpuna zabrana izvoza bi mogla biti katastrofalna, jer su rezervirali velike količine ruske pšenice prije početka rata u Ukrajini.

Izvoz žitarica iz Rusije je zatvoren za Azovsko more, a donedavni je išao preko Crnog mora. Dodatno se javlja problem u Rusiji, jer proizvođači nerado predaju ovu robu zbog trenutne situacije.

Europi nedostaje kukuruz

Nakon Kine i Meksika, Europa je treći najveći uvoznik kukuruza. Najveće količine su dopremane iz Ukrajine. Taj izvor opskrbe je sada prekinut što se odrazilo na njegovu vrijednost. Onaj iz stare berbe je dostigao cijenu nešto manje od 350 eura po toni što predstavlja najvišu razinu u povijesti, navodi Agrarheute. Pogođene su Španjolska, koja je najveći europski uvoznik, Nizozemska, Italija, Portugal i Irska.

Kukuruz iz stare berbe košta 350 eura po toni

Španjolska je pozvala Europsku komisiju da ublaži kontrolu uvoza GMO kukuruza iz Južne Amerike. EU je do sada iz trećih zemalja uvozila 11,5 milijuna tona, a od toga je 6,2 mil. t dolazilo iz Ukrajine. Iz Brazila je kupovano 3,3 milijuna tona, dok su preostalu količinu najviše uvozili iz Kanade, Srbije i Rusije. Veliki proizvođači unutar EU su Rumunjska, Mađarska i Francuska.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U 2021. godini, prema podacima EK, Francuska i Rumunjska su imale urod od 15 milijuna tona, ali je najveći dio prodan. Najveći nedostatak ima Španjolska. 

Ruska zabrana izvoza i suša u SAD

Reuters je naveo da su budućnosnice za pšenicu Chicago Board of Trade ojačali najviše zbog ograničenja izvoza iz Rusije što je potaknulo zabrinutost oko globalne ponude. CBOT kukuruz je ojačao na 7,58 dolara po bušelu. Navode da bi Ukrajina ovog proljeća mogla zasijati 4,7 milijuna hektara manje, što je pad od 39 posto.

"Uzmite dva najveća izvoznika kukuruza i pšenice na svijetu i stavite ih po strani i dobit ćete puno neizvjesnosti", rekao je Ed Duggan, viši stručnjak za upravljanje rizicima u Top Third Ag Marketingu.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a potvrdilo je pad prinosa u saveznim državama pogođenim sušom što je izazvalo dodatni pritisak na tržište.


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Rusija Ukrajina Španjolska Žitarice Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]