Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 11.11.2013. 08:00

Kako i kada do sredstava za ruralni razvoj?

Do kraja 2013. Hrvatska će provoditi IPARD program, a prvi natječaji iz Programa za ruralni razvoj bit će raspisani do kraja prvog kvartala 2014., no kada će projekti dobiti blagoslov i krenuti u realizaciju?

Foto: freepik.com
  • 1.235
  • 126
  • 0

Program ruralnog razvoja jedan je od najvažnijih strateških dokumenata hrvatske vlade i vrijedit će za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Program je pred vratima, no poljoprivrednici o njemu malo znaju, a neki gotovo i ništa. Samo je u Virovitičko podravskoj županiji pripremljeno 153 projekta u vrijednosti od 150 milijuna eura. Kažu, stvar nije do Europske unije već nesređenosti naše državne administracije, nitko ništa ne zna, osim onoga što čuju iz medija. Opet, ništa konkretno. Iz Ministarstva poljoprivrede ne dolaze informacije, ruralni fond je pod upitnikom.

Instrumenti Zajedničke poljoprivredne politike

Najvažniji alati za provedbu ZPP-a su Europski fond za jamstva u poljoprivredi čiji je cilj

  • osigurati poljoprivrednim proizvođačima stabilan dohodak
  • podupirati održivu poljoprivredu te osigurati izravnu financijsku pomoć i mjere kojima se reguliraju poljoprivredna tržišta

te Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj čiji je cilj

  • jačati konkurentnost poljoprivrednog i šumarskog sektora i poboljšati kvalitetu života u ruralnim područjima
  • zaštititi okoliš izvan urbanih područja
  • poticati diverzifikaciju ruralnog gospodarstva

Poljoprivrednih zadruga sve je više jer se samo tako poljoprivrednici mogu nadati uspješnom poslovanju na tržištu unije, a mnogima od njih cilj je i unaprijediti proizvodnju pomoću sredstava iz EU fondova. U proljeće, kada je održana informativna kampanja upoznavanja poljoprivrednika s Programom za ruralni razvoj, uvjeravali su ih kako će do novca iz tog programa doći lakše nego do novca iz IPARD-a. Poljoprivrednici su poslušali, educirali se i napisali projekte, međutim ne znaju hoće li i kad ministarstvo raspisati prve natječaje. Niska informiranost, nezadovoljstvo, a odgovora nema, dok budući korisnici programa već imaju određene troškove dokumentacije koji su nastali temeljem pripreme projekata. Jesmo li već izgubili dio kolača u EU?

Raspisivanje prvih natječaja za ruralni razvoj u prvom kvartalu 2014.

Europska komisija omogućila je Ministarstvu poljoprivrede nastavak provedbe IPARD programa kroz dvije mjere, mjeru 101 koja se odnosi na ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i mjeru 103 koja se odnosi na ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda. Tako će se IPARD program u Hrvatskoj provoditi sve do kraja 2013. godine, za što je iz europske blagajne osigurano 27.7 milijuna eura. IPARD se naime, neće nastaviti provoditi i u 2014.-oj, iako je postojala i ta mogućnost. No, kako kažu iz Ministarstva, Program ruralnog razvoja nudi puno šire mogućnosti za poljoprivrednike, s obzirom na alokaciju i ulaganje u sektor poljoprivredne proizvodnje. Prvi natječaji za ruralni razvoj, kako saznajemo, bit će raspisani do kraja prvog kvartala 2014., no kada će približno projekti dobiti blagoslov i krenuti u realizaciju, nije poznato.

Mjere ruralnog razvoja koje će se provoditi u 2014. godini

U 2014. godini najviše će se provoditi materijalna ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te preradu, razvoj i trženje poljoprivrednih proizvoda, a poljoprivredna proizvodnja se namjerava dovesti na nivo konkurentnosti i samoodrživosti.

Foto: freepik.com


Tagovi

EU fondovi Program ruralnog razvoja Projekti EFGP EAGF Ruralni razvoj OPG Proizvodnja