Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.02.2009.

Kako do državnog zemljišta

POLJOPRIVREDA Država lani isplatila više od 500 milijuna kuna potpora

  • 579
  • 28
  • 0

Stanje u hrvatskoj poljoprivredi, jedan od sudionika HSS-ove tribine, na kojoj je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Krešimir Kuterovac govorio o poljoprivrednom zemljištu, poticajima, osnivanju Poljoprivredne komore i Agencije za poljoprivredu, usporedio je sa stadom ovaca.

Ovce i šikara

Za sve ovce livada je dovoljno velika, ali su dijelovi zarasli u šikaru. Na pašnjaku najbolje prolaze ovce koje su umiljatije, koje se znaju snaći. Takve su ovce bliže ovčarima, pa dobivaju bolju hranu i na njih se više pazi, a druge ovce, koje računaju da će ovčar o svima voditi jednaku brigu, vremenom slabe i ugibaju.

U županiji je 8140 OPG-a, stotinjak poljoprivrednih obrta, 37 poljoprivrednih zadruga i 110 poljoprivrednih poduzeća, kojima je lani država isplatila više od 500 milijuna kuna, a županija još 8,8 milijuna kuna raznih poticaja. Za 120 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u županiji taj iznos nije mali, pa ispada da su poticaji donijeli više od 30 posto cjelokupnog prihoda.

U višesatnoj raspravi pokazalo se da poljodjelci nemaju previše problema ni s kapitalom, mehanizacijom ni s mladima koji ostaju na selu, ali je oranica ipak nedovoljno. Poljoprivrednici iz Općine Sopje upozoravaju da su najbolju zemlju, sami sebi, podijelili oni u općinskim foteljama.

Stavovi seljaka

Seljaci u Mikleušu tvrde da već godinama netko uzima državne poticaje za 1000 hektara šikara koje se ne obrađuju. Na čađavačkom području uočeno je da umirovljenici ‘zamrzavaju’ mirovine kako bi mlađima uzeli zemlju, a poljoprivrednici iz Lukača pak vele da, umjesto u ravničarskom području, stočarstvo treba razvijati u brdskom dijelu županije kako bi kvalitetne oranice ostale za ratarenje.

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu štiti zemljište od prenamjene, te traži da se zemljištem gospodari. Tko ne obrađuje zemljište, bilo da je poljoprivrednik ili općina, platit će - upozorio je državni tajnik Krešimir Kuterovac.

Autor: Dragutin Šantoši


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetitelje jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju, uz bogat izlagački, prodajni i edukativni program, od 30. 11. do 3. 12. 2023. očekuje i NAGRADNA IGRA. Sponzori pripremaju zanimljive nagrade od sokovnik... Više [+]