Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivrede
  • 22.10.2016. 10:30

Kako će Vlada ovladati poljoprivredom?

Ukratko donosimo "Program Vlade RH za mandat 2016. - 2020."

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 3.860
  • 448
  • 0

Koji su planovi nove Vlade u razvoju gospodarstva i poljoprivrede? Analizirali smo dokument pod nazivom "Program Vlade RH za mandat 2016. - 2020." i pokušati dati odgovor na ovo pitanje.

Sve ukazuje na to da će se u ovom mandatu poticati rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Vlada će, kažu, provoditi poljoprivrednu politiku s ciljem stavljanja u funkciju neiskorištenih poljoprivrednih površina, poticanja malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će se povezivati kroz poljoprivredne centre kako bi dobili stručnu i administrativnu podršku u razvoju svojih proizvoda i plasiranju do krajnjeg potrošača.

Daljnji razvoj i izgradnja sustava navodnjavanja

Vlada najavljuje kako će osigurati provođenje Nacionalnog plana navodnjavanja u punom opsegu te udvostručiti navodnjavane površine u RH korištenjem sredstava iz EU fondova. Osim navodnjavanja državnog zemljišta, kroz EU fondove omogućit će se i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu.

Učinkovit financijski sustav i lakši pristup financijskim sredstvima

Vlada planira osigurati učinkovit financijski sustav za poljoprivredu, smanjenje PDV-a na dobra koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji te provedbu reprograma postojećih zaduženja, odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz duži rok otplate.

Kvalitetna provedba Programa ruralnog razvoja

Planira se promjenama Programa ruralnog razvoja omogućiti i veću dostupnost novca iz EU fondova obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poglavito u područjima s nižim indeksom razvijenosti.

Vlada će donijeti i novi Zakon o zaštiti životinja te će se nastaviti koordinirane akcije veterinarske inspekcije s ciljem daljnjeg suzbijanja sivog tržišta u prometu živih životinja i mesa.

Više radnih mjesta u domaćoj drvnoj industriji

Izmjenom zakonske regulative Vlada će poboljšati i otkloniti poteškoće u načinu raspolaganja šumama i šumskim zemljištima, provoditi razminiranje šuma i šumskog zemljišta, sprječavati ilegalne sječe i trgovine te poticati razvoj domaće drvne industrije koja proizvodi finalni drvni proizvod.

Jačanje sektora ribarstva

Uz bolje zakonodavno uređenje sektore ribarstva, Vlada će posebnim mjerama, povoljnim izvorima financiranja i Operativnim programom "Pomorstvo i ribarstvo" pružati pomoć ribarima i proizvođačima te osigurati značajno povećanje proizvodnih kapaciteta u akvakulturi.

Raznovrsnija ponuda i produljenje turističke sezone

Vlada će poticati nove i inovativne sadržaje turističke ponude, razvoj turističkih proizvoda te posebne oblike turizma; poticati razvoj Hrvatske kao eno-gastro destinacije plasmanom domaćih poljoprivrednih proizvoda u turističku potrošnju.

Ekologija, održivi razvoj i zaštita okoliša

Hrvatsko gospodarstvo gradit će se na načelima kružnog gospodarstva, uz osnovnu ideju vodilju da većina onoga što se do sada smatralo otpadom može biti pretvoreno u vrijedan resurs, ističu u Vladi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Vlada RH Poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P