Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 27.02.2021. 18:00

Kakav je bio utjecaj hladnog vala na usjeve diljem Europe?

U Europi su od početka siječnja zabilježena tri hladna vala. Treći, najjači, u periodu između 7. i 15. veljače pogodio je najveće područje.

Foto: Renata Prusina
  • 299
  • 147
  • 0

Ledeni val koji je pogodio usjeve u siječnu i veljači u većini područja našeg kontinenta neće imati značajan negativan utjecaj jer su bili zaštićeni snježnim pokrivačem, priopćila je služba Europske unije za praćenje usjeva MARS.

Naime, u Europi su od početka prvog mjeseca ove godine zabilježena tri hladna vala, a treći koji se dogodio u periodu između 7. i 15. veljače je bio najjači i pogodio je najveće područje. Kako se navodi u izvješću, prvo je zahvatio sjevernu Europu i to sjever Poljske, Njemačke i zemlje Beneluxa te sjevernu Francusku. Kasnije, samo na jedan dan, navode, jača je hladnoća zabilježena u Mađarskoj, jugoistočnoj Europi te Turskoj.

Tijekom proteklog mjeseca u mnogim dijelovima središnje i sjeverne Europe zabilježeni su hladniji uvjeti nego inače i to s temperaturama koje su u nekoliko regija najniže u posljednjih 50 godina. Ipak, očekuje se da će negativan utjecaj na ozimine biti ograničen jer je većina usjeva bila zaštićena snježnim pokrivačem.

Zabilježene veće količine padalina

Prema MARS-u, očekuju se štete od mraza, ali u manjim razmjerima i to u zapadnom dijelu Njemačke, istočnoj Francuskoj, Mađarskoj, jugoistočnoj Europi i Turskoj. Riječ je o područjima na kojima su ozime kulture manje tolerantne na tu pojavu. No, tijekom zime postoje i koristi od mraza jer, kako se navodi u izvješću, on poboljšava strukturu glinovitih tala i smanjuju rizike od pojave štetnika i bolesti.

Međutim, prosječne temperature u većini dijelova južne Europe bile su za oko 2°C iznad dugoročnog prosjeka za cijelo izvještajno razdoblje. Uz to, pale su natprosječne količine kiše u većini dijelova našeg kontinenta s najvećim nepravilnostima u Italiji, zemljama Balkana, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj, gdje su nastavile padati. Iznadprosječne padaline primjećene su i u istočnoj Španjolskoj te dijelovima Ukrajine.

Odlazi prevrtača, stiže lažac: Ožujak ipak neće biti ovako topao?

Nadalje, usjevi su u dobrom stanju u sjevernoj Africi, osim u Alžiru. Na sjeveru tog kontinenta sezonu ozimina obilježili su izuzetno topli uvjeti u većem dijelu regije i jak deficit kiše u središnjem i zapadnom Magrebu. U usporedbi s prosječnom sezonom, sjetva je na vrijeme obavljena u Tunisu, zapadnoj Libiji i Egiptu, ali je u Maroku i Alžiru odgođena za dva do tri tjedna.


Tagovi

MARS Praćenje usjeva Europa Stanje usjeva Mraz Temperatura


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor