Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 27.02.2021. 18:00

Kakav je bio utjecaj hladnog vala na usjeve diljem Europe?

U Europi su od početka siječnja zabilježena tri hladna vala. Treći, najjači, u periodu između 7. i 15. veljače pogodio je najveće područje.

Foto: Renata Prusina
  • 318
  • 147
  • 0

Ledeni val koji je pogodio usjeve u siječnu i veljači u većini područja našeg kontinenta neće imati značajan negativan utjecaj jer su bili zaštićeni snježnim pokrivačem, priopćila je služba Europske unije za praćenje usjeva MARS.

Naime, u Europi su od početka prvog mjeseca ove godine zabilježena tri hladna vala, a treći koji se dogodio u periodu između 7. i 15. veljače je bio najjači i pogodio je najveće područje. Kako se navodi u izvješću, prvo je zahvatio sjevernu Europu i to sjever Poljske, Njemačke i zemlje Beneluxa te sjevernu Francusku. Kasnije, samo na jedan dan, navode, jača je hladnoća zabilježena u Mađarskoj, jugoistočnoj Europi te Turskoj.

Tijekom proteklog mjeseca u mnogim dijelovima središnje i sjeverne Europe zabilježeni su hladniji uvjeti nego inače i to s temperaturama koje su u nekoliko regija najniže u posljednjih 50 godina. Ipak, očekuje se da će negativan utjecaj na ozimine biti ograničen jer je većina usjeva bila zaštićena snježnim pokrivačem.

Zabilježene veće količine padalina

Prema MARS-u, očekuju se štete od mraza, ali u manjim razmjerima i to u zapadnom dijelu Njemačke, istočnoj Francuskoj, Mađarskoj, jugoistočnoj Europi i Turskoj. Riječ je o područjima na kojima su ozime kulture manje tolerantne na tu pojavu. No, tijekom zime postoje i koristi od mraza jer, kako se navodi u izvješću, on poboljšava strukturu glinovitih tala i smanjuju rizike od pojave štetnika i bolesti.

Međutim, prosječne temperature u većini dijelova južne Europe bile su za oko 2°C iznad dugoročnog prosjeka za cijelo izvještajno razdoblje. Uz to, pale su natprosječne količine kiše u većini dijelova našeg kontinenta s najvećim nepravilnostima u Italiji, zemljama Balkana, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj, gdje su nastavile padati. Iznadprosječne padaline primjećene su i u istočnoj Španjolskoj te dijelovima Ukrajine.

Odlazi prevrtača, stiže lažac: Ožujak ipak neće biti ovako topao?

Nadalje, usjevi su u dobrom stanju u sjevernoj Africi, osim u Alžiru. Na sjeveru tog kontinenta sezonu ozimina obilježili su izuzetno topli uvjeti u većem dijelu regije i jak deficit kiše u središnjem i zapadnom Magrebu. U usporedbi s prosječnom sezonom, sjetva je na vrijeme obavljena u Tunisu, zapadnoj Libiji i Egiptu, ali je u Maroku i Alžiru odgođena za dva do tri tjedna.


Tagovi

MARS Praćenje usjeva Europa Stanje usjeva Mraz Temperatura


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]