Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 28.04.2022. 12:00

Kada rakija može nositi naziv vinjak ili lozovača?

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Pravilnik o proizvodnji, označivanju, prometu i kontrolama jakih alkoholnih pića.

Foto: Depositphotos/guruxox
  • 853
  • 25
  • 0

U javno je savjetovanje pušten Nacrt Pravilnika o proizvodnji, označivanju, zaštićenim oznakama, stavljanju u promet i službenim kontrolama jakih alkoholnih pića.

Kako obavještava Ministarstvo poljoprivrede, njime se propisuju dodatna pravila i zahtjevi za jaka alkoholna pića kao i dodatna pravila u odnosu na zahtjeve u pogledu njihova opisivanja, prezentiranja i označivanja, obrazac zahtjeva za odobravanje naziva oznake zemljopisnog podrijetla, obrasci za privremenu, standardnu izmjenu specifikacije ili za poništenje naziva, izgled i način korištenja oznake, sadržaj i način vođenja evidencije oznaka, Registar korisnika oznaka i metode za provođenje analiza jakih alkoholnih pića.

Vinjak dozrijeva u hrastovim spremnicima ili bačvama

Između ostalog u Pravilniku stoji da se rakija u RH može označavati kao vinjak pod uvjetom da je dozrijevala najmanje jednu godinu u hrastovim spremnicima ili najmanje šest mjeseci u hrastovim bačvama zapremine manje od 1.000 litara, odnosno kao stari vinjak da je taj process trajao tri godine. "Starost vinjaka se može označiti zvjezdicom tako da svaka zvjezdica označava jednu godinu odležavanja", navodi se.

Mali ste proizvođač rakije? Nema više plaćanja trošarina

Kao lozovača se može označavati isključivo rakija dobivena destilacijom fermentiranog grožđanog masulja ako udovoljava zahtjevima kvalitete kao rakija od voća sukladno kategoriji 9. Priloga I. Uredbe (EU) 2019/787.

Obavezno navođenje osnovne rakije

Ostala jaka alkoholna pića koje se proizvode tako da se voćnom ili grožđanom masulju ili soku prije fermentacije dodaju izgnječeni svježi plodovi ili mljeveno aromatsko bilje odnosno aromatiziranjem vinskog destilata i rakija raznim plodovima, voćem, aromatskim biljem, njihovim maceratima i eteričnim uljima ako ne udovoljavaju zahtjevima za kategorije jakih alkoholnih pića mogu se uz naziv "jako alkoholno piće" u RH označiti kao rakije travarica, ruda, biska, medenica.

Kod njihovog označavanja mora se navesti koja je rakija uzeta za osnovu, ako se to ne vidi iz imena, a u slučaju mješavine moraju se navesti sve upotrijebljene prema zastupljenosti padajućim redoslijedom.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 25.5.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Jaka alkoholna pića Nacrt pravilnika Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.