Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.05.2008.

Kada je sve nenormalno, ludilo je prirodna pojava

  • 792
  • 37
  • 0

U Novi Sad na veliki poljoprivredni vašar otišlo je 20 hrvatskih tvrtki. Nažalost, ako je netko tamo rekao da je to reprezentacija hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije onda bolje da se tamo više nikada ni ne pojavimo.

Kad je sve nenormalno, ludilo je prirodna pojava. A ovo što se trenutačno događa u hrvatskoj poljoprivredi je i ludilo i prirodna pojava. Nemamo svinja, uvozimo ih, pa nismo imali kukuruza. Sada ga imamo u hiperprodukciji. Nema problema više ni sa pšenicom. Kupci obilaze po poljima seljake i ugovaraju pšenicu. U Argentini je neki njihov Laslo digo seljake na glavni trg jer imaju viška pšenice. Brazilci nam prodaju svoje svinje. Potičemo proizvodnju duhana, a borimo se protiv pušenja. Pričaju nam priče o programima za razvoj svinjogojstva, a dobro znaju da im svaki dan znači bujanje novčanika. I jedan bravo za Pankretića koji se probudio iz svog zimskog sna. Kreće u obračun s korištenjem plavog dizela. Prvo je to što će se boriti da seljak ne bi koju kap dizela stavio u svoj osobni automobil ili pomogao susjedu da preživi ova luda vremena. Kao da će tu mnogo napraviti. Ponovno od šume ne vidimo drvo. I dobro je rekao jedan seljak nakon te njegove izjave.
Benzin će zamjeniti voda, tko ožedni palit će se na guranje. Što ti je naš čovjek? Da ga nema trebalo bi ga napraviti. I u ovim trenucima on ima vremena za šalu.
Nedavno je održan i kultni, nekada najbolji međunarodni poljoprivredni vašar na prostorima Jugoslavije. I danas je on najbolji vašar. No, od toga da tamo ima svega i svačega i da u barem 6 hala ima samo prehrambene industrije, više nas treba boljeti blijed nastup hrvatskih tvrtki. Među mehanizacijom smo stidljivo vidjeli neki plakat s plugovima i sijačicama OLT. Ali, to je nastup lokalnog dilera, a ne OLT-a kao tvrtke. Agrokor i Kraš su doista junački odradili svoj posao. Ali sve ostalo je bljedilo. Uz sve muke i znoj koji proliju djelatnici Hrvatske gospodarske komore da bi odveli nekoga i tamo pokazali što imamo, malo je koristi od toga. Štand prosječne veličine, natrpan samo nekim papirima i katalozima. Ni izložaka, ni degustacije, niti atraktivnih hostesa. Ništa od onoga što Hrvatska kada se predstavlja susjedima treba biti. Netko bi morao zaustaviti takva sramotna izdanja naše zemlje u Srbiji. Mora se naći institucija koja će osmisliti nastup, dizajnirati štandove. Ne smijemo se samo tako igrati. Svaka čast tvrtkama koje su nastupile, ali time kao da su samo zadovoljile formu nastupa na tom nekada sjajnom sajmu. Tehnotrade d.o.o. Daruvar,, Pivovara d.d. Osijek, Seting inženjering d.o.o. Delnice, Straža plastika d.d. Hum na Sutli, Tvornica mreža i ambalaže d.o.o. Biograd n/m -, Slavonija Slad d.o.o. Nova Gradiška, IPK Tvornica ulja Čepin, Molvik Molvice - Samobor, Oprema strojevi d.d. Ludbreg, King Graver d.o.o. Nedelišće i ostale su zanimljive tvrtke ali ne na ovaj način da budu prezenteri hrvatske poljoprivredne i prehrambene industrije. Na ovakav način bolje da nitko ne ide. Ono što napravi Agrokor ili Kraš to je pravi nastup u Srbiji. Ni slučajno tu ne treba prozivati ljude u HGK. Oni su odveli one koji su htjeli. Jedino su od svojih suizlagača trebali uzeti nešto novca i za uređenje prostora. Danas je to sajam svega i svačega, s dobrom izložbom zapadne mehanizacije. No, to sve smo već vidjeli i na sajmovima u Bjelovaru i slovenskoj Radgoni. John Deere, Massey Ferguson, Landini, Class i tako dalje. IMT i Rakovica se samo trzaju. Njihove strojeve više nitko ni ne obilazi. Čovjeka ni od korova dok su zapadni izlagači sa svojim dilerima ovladali Srbijom. Nema tamo gotovo ništa od proizvodnje. Tu i tamo neka manufaktura. I danas je Novosadski sajam veliki, s velikim brojem posjetitelja. Ali tamo ništa više nema mehanizacije nego li na predstavama u Hrvatskoj. Očito je da i Srbi poput svih nas prije, potpisuju kapitaluciju u proizvodnji i okreću se uvozu.


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)