Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božidar Gorup
  • 01.02.2016. 17:40

Kada će biti isplaćeni dugovi Božidara Gorupa?

Niti nakon godine dana od nestanka, nema saznanja o zagorskom poduzetniku Božidaru Gorupu.

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
  • 1.430
  • 141
  • 0

O Božidaru Gorupu iz Tomaševca, suosnivaču i predsjedniku Uprave tvrtke za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo, turizam i uvoz-izvoz Gorup d.o.o. sa sjedištem u zagorskom gradu Klanjcu, čije je ime, prema podacima iz Sudskoga registra u ovome trenutku povezano sa još 16 raznih tvrtki u kojima ima status direktora, prokurista, člana uprave ili člana društva, ništa se ne zna već duže od godine dana.

Naime, ovaj, kako su ga mnogi zvali, prvi zagorski milijarder, viđen je posljednji puta 25. siječnja 2015. u beogradskoj zračnoj luci odakle je otputovao u Dohu, glavni grad Katara te potom u Manilu na Filipinima.

Otišao tjedan dana prije pokretanja predstečajne nagodbe

I otada se više nije nikome javio, uključujući i članove obitelji, koji su njegov nestanak prijavili 02. veljače 2015. Četiri dana kasnije, nad spomenutom je tvrtkom pokrenut postupak predstečajne nagodbe. Fotografija s osobnim podacima Božidara Gorupa objavljena je i na stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba NANO - kao i na Interpolovoj tražilici nestalih osoba. Uz fizički opis, navedeno je da ima ožiljak od operacije slijepog crijeva. Podsjećamo, jedna od poslovno najboljih godina za Božidara Gorupa bila je 2012., no vremenom su njegove tvrtke počele stvarati sve više dugova.

Od milijardera do velikog dužnika

Primjerice, kutinskoj Petrokemiji dužne su oko 38 milijuna kuna, 10 milijuna kuna manje duguju njemačkom Bayeru, Syngenta Agro potražuje gotovo 32 milijuna kuna, a Pionner sjeme 17 milijuna kuna. Poznavatelji poslovnih prilika vezanih uz tvrtke Božidara Gorupa, ističu kako nisu za sve krivi poslovni potezi, već je dio duga nastao i kao posljednica poplava koje su 2014. godine opustošile dijelove Slavonije te uništile i desetke njegovih farmi.

Filipinska policija ne surađuje

Dio vjerovnika još se nada da će uspjeti naplatiti barem dio dugova, a obitelj da će napokon doznati zašto je tako iznenada nestao, gdje je i zašto im se ne javlja. Slučaj dodatno komplicira i filipinska policija koja cijelo vrijeme ne odgovara na upite naše policije.

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL


Tagovi

Božidar Gorup Gorup d.o.o. Nestanak Filipini Predstačajna nagodba


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer