Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja na malo
  • 16.06.2017. 12:00

Kad OPG prodaje na malo, obveze su velike

Kod prodaje na malo, treba paziti na odredbe koje OPG treba zadovoljiti, ali i na potrošača koji s druge strane "tezge" ima svoja zasebna prava.

  • 9.917
  • 424
  • 1

Za razliku od prodaje na veliko o kojoj sam pisala u prethodnom tekstu, prodajom na malo vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u smatra se poslovna aktivnost OPG-a usmjerena prema krajnjem potrošaču.

Krajnji potrošač je pritom fizička osoba koja kupuje poljoprivredni prehrambeni ili neprehrambeni proizvod radi krajnje potrošnje ili udovoljenja vlastitim potrebama te ga, sukladno propisima o hrani, ne koristi niti u jednoj fazi poslovanja s hranom.

I sam Zakon o zaštiti potrošača definira potrošača kao fizičku osobu koja djeluje na tržištu izvan svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti. Dakle, ako svoj proizvod prodajete "običnom" građaninu koji kupuje za vlastite potrebe, riječ je o potrošačkom ugovoru, te su prava takvog kupca zaštićena posebnim odredbama Zakona o zaštiti potrošača, kao lex specialisa. O zanimljivim i specifičnim pravima potrošača bit će riječi u narednim kolumnama.

Koje su vrste prodaje na malo?

Prodaja na malo vlastitih poljoprivrednih proizvoda krajnjem potrošaču može se odvijati:

  • kroz prodaju na vlastitom gospodarstvu,
  • kroz izravnu prodaju na malo izvan prodavaonice.

Izravna prodaja na malo izvan prodavaonice može se obavljati na sljedeće načine:

  1. na štandovima i klupama na tržnicama na malo,
  2. na štandovima i klupama izvan tržnica na malo,
  3. na štandovima i klupama unutar trgovačkih centara, ustanova i sl.,
  4. prigodnom prodajom na sajmovima, izložbama i sl.,
  5. prodajom putem automata,
  6. pokretnom prodajom i dostavom do potrošača,
  7. prodajom na daljinu (npr. putem Interneta, telefona, kataloga, TV prodaje, radio oglasa i sl.),
  8. prodajom na vlastitom prodajnom kiosku OPG-a,
  9. prodajom na prostoru vlastitog OPG-a.

Zakonska ograničenja kod prodaje na malo

Ove vrste prodaje na malo OPG može obavljati samo na mjestima koje odobri i uz uvjete koje svojom odlukom odredi nadležno tijelo grada ili općine na čijem se području prodaja obavlja:

  • prodaja na malo putem štandova i klupa izvan tržnica na malo uz javno-prometne površine,
  • prodaja putem vlastitog kioska,
  • prodaja putem automata,
  • pokretna i prigodna prodaja na površinama koje imaju pristup s javno-prometne površine.

Pritom svakako treba voditi računa o tome da se na navedene načine ne mogu prodavati proizvodi za koje je takva prodaja zabranjena posebnim propisima.

U slučaju da OPG prodaje proizvode koji sadrže alkohol, tada ima obvezu istaknuti oznaku o zabrani prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina, a također ne smije prodavati alkoholna pića i druga pića koja sadrže alkohol kupcu za kojega procjeni da je mlađi od 18 godina (osim ako kupac dobrovoljno ne dokaže, uvidom u neku od osobnih isprava, da nije mlađi od 18 godina).

Dodatne obveze OPG-a kod izravne prodaje na malo izvan prodavaonice

Prilikom ove vrste prodaje, nositelj i članovi OPG-a dužni su imati kod sebe:

  • Iskaznicu

ili

  • Rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva.

Također su dužni imati kod sebe i druge dokaze, ovisno o vrsti proizvoda koje prodaju (npr. Rješenje o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, Rješenje o upisu u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji, Rješenje o upisu u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji, Rješenje o upisu u fitoupisnik, dokaz o upisu u registar trošarinskih obveznika, izvod o upisu dopunskih djelatnosti na OPG-u i sl.) te ih dati na uvid za to zakonom ovlaštenoj osobi.

Za kraj, OPG je pri izravnoj prodaji na malo izvan prodavaonice dužno postupati i sukladno poreznim propisima te poštovati ostale propise kojima su uređeni uvjeti vezani uz izravnu prodaju na malo.


Tagovi

Krajnji kupac Potrošač Poljoprivreda Pravilnik Povrće Voće Domaći proizvodi Porez Ministarstvo poljoprivrede Proizvod Prehrana Tržnica OPG Ministar poljoprivrede Poljoprivredni proizvod Prodaja na malo Zakon o poljoprivredi Obiteljsko pol


Autorica

Dunja Mak

Više [+]

Dunja je magistra prava zaposlena kao pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku. Autorica je pravnih kolumni u nekoliko poslovnih časopisa, usko surađuje s medijima te održava predavanja o pravima i obvezama trgovaca i potrošača.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs